Víme kolik toho vydrží pneumatika? Dlouhodobý test potvrdil nárůst životnosti

16. března 2018, 15:29

Společnost Continental do svého testování životnosti pneumatik zapojila deset neprofesionálních řidičů z České republiky a Slovenska. Výsledky testu z běžného provozu potvrdily prohlášení koncernu Continental, že má model pneumatik PremiumContact 6 nejen delší životnost než jeho předchůdci, ale i výborné jízdní vlastnosti.

Kolik toho vydrží pneumatika? Klidně i téměř 100.000 kmContinental uskutečnil sedmiměsíční testování letních pneumatik PremiumContact 6, do kterého zapojil deset běžných řidičů nejen z České republiky, ale i Slovenska. Účastníci museli splnit podmínku, že v období od dubna do října najezdí alespoň 15.000 kilometrů, a vystaví tak pneumatiky určité zátěži. Mezi testery se však našli i tací, kteří pláště vůbec nešetřili, když najezdili o desetitisíce kilometrů více. Deset řidičů urazilo v průměru 28.142 kilometrů, nejvíc se pak podařilo najezdit taxikáři z Púchova, který na pneumatikách odřídil 78.854 kilometrů.

Výsledkem testu měly být informace o celkovém opotřebení pneumatik a data z průběžného (každých 5.000 km) měření zbytkového dezénu, z nichž se dá odhadnout celková životnost pneumatiky. Důležitou součástí přípravy každého vozu byla kontrola a případná oprava geometrie zavěšení, aby byly zajištěny objektivní výsledky.

Odhad životnosti přední pneumatiky na základě testu byl 42.359 km a zadní pneumatiky 97.803 km. Tato čísla dokládají zvýšení životnosti plášťů až o 15 %.

„Potvrdily se nám naše odhady a můžeme konstatovat, že pneumatika PremiumContact 6 má velmi vysokou životnost a výborné vlastnosti. Díky získaným hodnotám jsme se ujistili, že tento model převýšil své předchůdce Conti PremiumContact 5 a Conti SportContact 5,“ uvedl Aleš Langer, z oddělení Zákaznického servisu Continental Barum s.r.o.

Testovací jezdci nejvíce ocenili především vysokou životnost pneumatiky. Podle odborníků z Continentalu nezávisí na počtu naježděných kilometrů, ale odvíjí se od stavu vozovek, v jakých se pneumatika pohybuje. Zjistilo se také, že u všech jezdců byla více opotřebená pravá přední pneumatika než levá.

Tipy jak prodloužit životnost pneumatik

  1. Správně nastavená geometrie zabrání tomu, aby se pneumatiky sjížděly nerovnoměrně.
  2. Kontrolujte pravidelně tlak v pneumatikách. Ideálně každý týden, v nejhorším případě alespoň jednou měsíčně. Správný tlak v pneumatikách neprodlouží pouze jejich životnost, ale přispěje také k úspoře paliva.
  3. Pravidelně vyměňujte pneumatiky mezi hnací a hnanou nápravou. Tato výměna se doporučuje každých 5 – 10 tisíc kilometrů, což u většiny motoristů znamená interval mezi výměnou letních pneumatik za zimní a naopak.
  4. Samotné opotřebení se odvíjí od způsobu jízdy a péče každého řidiče, obojí má zásadní vliv na životnost pneumatik.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!