Nová pneumatika Continental EcoContact 6 jde do sériové výroby

22. října 2018, 17:01

S novou pneumatikou EcoContact 6 měla značka Continental na startu po technologické stránce špičkovou letní pneumatiku, která dosáhla výrazně lepších parametrů v oblasti valivého odporu, kilometrového výkonu, přesnosti řízení a brzdných drah. 

První homologace 12 výrobců automobilů pro střední a vyšší tříduV porovnání s předchozími modely nabízí tato novinka o 20 % vyšší kilometrový výkon, o 15 % nižší valivý odpor, mnohem přesnější handling a kratší brzdné dráhy na mokré i suché vozovce. Pro novou pneumatiku EcoContact 6 již získala značka Continental homologace pro obutí z výrobního závodu od 12 evropských automobilek pro osobní automobily malé až vyšší třídy. Nová letní pneumatika je high-tech produktem splňujícím ty nejvyšší nároky na bezpečnost, precizní handling, vysoký kilometrový výkon a nízkou spotřebu paliva.

Tak obrovský krok ve vývoji při výrobě pneumatik se podařil díky tomu, že inženýři z firmy Continental prověřovali možné optimalizace všech složek této špičkové pneumatiky. Sem patří i to, že byla vyvinuta nová směs siliky pro docílení mnohem vyváženějšího rozložení chemických složek. Výsledkem je ještě pevnější spojení polymerů v síti směsi umožňující snížení deformací pneumatiky za jízdy. Tím nakonec výrazně klesá valivý odpor; spotřeba paliva u vozidla se snižuje. Díky novým přísadám obsaženým ve směsi se dokáže běhoun mnohem lépe přizpůsobit vozovce. To umožňuje lepší přenos brzdné síly, dobrý kontakt se silnicí snižuje prokluz a zvyšuje kilometrový výkon. Obě inovativní složky ve směsi spojili inženýři do názvu „GreenChili 2.0“.

U designu profilu naplánovali vývojáři podle rozměru pneumatiky tři, čtyři nebo pět žeber. Toto řešení střižené na míru umožňuje dobrou přilnavost a precizní handling až do mezních hodnot. Velice vyvážený poměr mezi žebry a drážkami profilu slouží rovněž k odvodu vody drážkami pří jízdě za deště a ke snížení sklonu k aquaplaningu. Drážky na ramenech profilu navíc odvádějí vodu ven ze styčné plochy, čímž se dociluje ještě lepší přilnavosti na mokré vozovce. Pro jízdy na suchých tratích našli vývojáři inspiraci u sportovních pneumatik. Takto vzniklá asymetrická geometrie profilů se zaoblenými rohy stabilizuje jednotlivé prvky profilu při jízdě do zatáček a výsledkem je tudíž precizní handling a větší přilnavost. Na mokré silnici nabízejí lamely se zkosenými hranami dodatečnou přilnavost a přispívají k odvodnění profilu.

Continental začal se sériovou výrobou prvních pneumatik pro oblast prodeje náhradních pneumatik. Do března příštího roku má být k dispozici 112 druhů pro ráfky s průměrem od 13 do 22 palců; pneumatika EcoContact 6 se vyrábí v šířkách od 145 do 315 milimetrů, profily jsou mezi 80 a 30 %. Homologace je platná až do 300 km/h, to odpovídá rychlostnímu indexu „Y“.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!