Prodej osobních automobilů v EU stále klesá

15. listopadu 2018, 11:21

V říjnu 2018 zaznamenaly registrace nových osobních automobilů v Evropské unii pokles (-7,3 %), který byl ale mírnější než v září.

Statistika ACEA - prodej automobilů v EU za říjen

Registrace nových osobních automobilů nadále klesala v celé Evropské unii (-7,3 %), i když mírněji než v září. Hlavním důvodem je zavedení nového testu emisí WLTP dne 1. září, což vedlo k mimořádnému nárůstu registrací v létě. Výsledkem je, že poptávka po nových autech minulý měsíc poklesla ve většině zemí EU, včetně pěti hlavních trhů.

Od ledna do října 2018 vzrostla poptávka oproti minulému roku po osobních automobilech v EU o 1,6 %. Při pohledu na pět největších trhů s automobily zaznamenaly Španělsko nejvyšší tempo růstu (+ 10,0 %), Francie (+ 5,7 %) a Německo (+ 1,4 %). Naopak, registrace  poklesly v Itálii (-3,2 %) a ve Spojeném království (-7,2 %).

Situaci komentoval Jan Linhart, Partner KPMG Česká republika: Trh s novými osobními automobily dosáhl svého stropu. Dá se tedy říci, že dobře už bylo. Počet nových registrací za měsíc říjen oproti loňskému roku výrazně klesl. Hlavní příčinou je pravděpodobně stále dopad změny pravidel testů emisí, který vedl k jednorázovému navýšení registrací v létě, což je vykompenzováno poklesem v podzimních měsících, kdy se prodejci zbavují předregistrovaných aut. Ze samotných říjnových výsledků je tedy obtížné dělat závěry.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!