Jak by měl vypadat motorový olej?

18. července 2022, 14:29

Černý neznamená opotřebovaný, křišťálově čistý neznamená dokonalý, „řídký“ může být ve skutečnosti „hustý“ a „hustý“ může být „řídký“ jako voda. Je nejvyšší čas vyvrátit stereotypy, které stále kolují mezi některými řidiči. Dokonce se s nimi můžeme potkat i v některých servisech. Společně se společností TotalEnergies se pokusíme vyvrátit rozšířené mýty.

Černý motorový olej

Pro mnoho majitelů dieselových motorů je barva oleje, kterou vidí na měrce při kontrole hladiny oleje, zdrojem frustrace. U naftových vozů ztrácí jantarová barva oleje rychle svou průhlednost a černá. Nezřídka se tento efekt objevuje hned po výměně oleje, což některé lidi nutí přemýšlet, zda mechanik skutečně vyměnil všechen olej, nebo začít horečně brouzdat po internetu a hledat nejlepší možnost proplachu. Změna barvy oleje je přitom velmi pozitivním znamením, které svědčí o absorpci sazí.

Výzkum společnosti TotalEnergies potvrdil, že takový olej absolutně neztrácí své vlastnosti, protože je technologicky navržen tak, aby v takových podmínkách fungoval. Vyplavuje usazené saze, váže je na sebe a chrání motor před hromaděním usazenin, přičemž si zachovává své mazací vlastnosti. Částice sazí v oleji neustále cirkulují, aniž by způsobovaly škody. Důležité je pouze dostatečně často měnit olej a filtr podle doporučení výrobce. Absorpční kapacita oleje je navržena s určitou rezervou, ale v zájmu motoru bychom se neměli blížit k hraničním hodnotám.

Světlý olej v motorech na LPG

Uživatelé vozidel na LPG často hrdě zdůrazňují, že vnitřek jejich motorů je mimořádně čistý, stejně jako olej. Použitý olej se prakticky neliší barvou od nového. Ukázalo se však, že zdání může klamat. Na jedné straně je pravda, že LPG podporuje čisté spalování a neprodukuje velké množství nečistot, což vede k tomu, že si olej dlouho zachovává barvu podobnou čerstvému oleji. Na druhé straně existují chemické nečistoty, které jsou pouhým okem neviditelné a které negativně ovlivňují olej a zhoršují jeho mazací vlastnosti. Jedná se samozřejmě o síru, kterou je LPG kontaminován. Tento prvek při spalování vytváří kyselé sloučeniny, které pronikají do oleje a okyselují ho. Olej má určitou schopnost tyto sloučeniny neutralizovat, ale majitelům vozů se systémem LPG doporučujeme, aby intervaly výměny oleje dodržovali velmi poctivě, nebo je dokonce zkrátili na polovinu.

Hustý a řídký olej

Stále existuje mnoho motoristů a bohužel i automechaniků, kteří se domnívají, že olej, který se při pokojové teplotě jeví jako řídký, bude motor špatně mazat, zejména pokud má již najeto více kilometrů. To je nesmysl, protože mazací vlastnosti jsou dány viskozitními charakteristikami uvedenými na obalu podle norem SAE, např. SAE 0W-20, 5W-30, 10W-40. Někdy se tedy stává, že olej, který se v obalu jeví jako „hustý“, se v zahřátém motoru stává velmi „řídkým“ a naopak – olej, který je v obalu „řídký“, se po zahřátí v pohonné jednotce může ukázat jako „hustší“. Důvodem je viskozitní index oleje. Například olej 15W-40 má ve srovnání s olejem 0W-40 vyšší viskozitu při pokojové teplotě. Při teplotě 1000 °C budou mít oba oleje stejnou viskozitu, avšak při vyšších teplotách, tj. v nejvíce zahřátých oblastech motoru, bude mít olej 0W40 vyšší viskozitu než olej 15W-40.

Samozřejmě, že termíny „hustý“ a „řídký“ píšeme s rezervou, protože v této kategorii je jediný správný termín „viskozita“. Připomínáme to již poněkolikáté, protože praxe ukazuje, že tyto informace mají ve střetu s konzervativními názory malou váhu. V praxi je však hledání oleje s nejvyšší možnou viskozitou velmi riskantní, protože přednost mají normy výrobce motoru. Příliš nízká nebo příliš vysoká viskozita se projevuje změnou odporu uvnitř motoru, fungováním hydraulických součástí, např. zdvihátek, variátorů či napínáků. Neuvážená výměna oleje tak může skončit v lepším případě zvýšeným hlukem motoru a poklesem výkonu, v horším případě například prasklým rozvodovým řetězem.

„Dnešní motorové oleje jsou natolik pokročilé, že vyžadují, aby kupující pečlivě četl etikety. Ve skutečnosti již nestačí vědět samotnou viskozitu oleje, protože v rámci jedné specifikace se již objevuje několik variant, které se liší např. homologací výrobce. Rozhodně se také nenechte přesvědčit vzhledem oleje v obalu, zejména proto, že ho obvykle vidíme při pokojové teplotě. Barva, průhlednost a vůně nám nic neříkají o mazacích vlastnostech během provozu a někdy jsou dokonce zavádějící,“ vysvětluje Andrzej Husiatyński z TotalEnergies.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!