Užitečné montážní tipy od KYB Europe

27. října 2022, 14:15

KYB Europe uvádí několik užitečných tipů pro automechaniky při montáži tlumičů pérování, vinutých pružin nebo montážních sad tlumičů.

Držení pístní tyče

Jedním z nejčastějších důvodů poškození těsnění tlumiče a následnému úniku oleje je poškození pístnice během montáže. Pístnice by nikdy neměla být během montáže přidržována např. kleštěmi, protože tak může dojít k poškození chromového povrchu. Při kmitavém pohybu pak snadno dojde k poškození těsnění tlumiče. V horní části pístnice těsně nad místem, kde začíná závit, je oblast pro bezpečné umístění nástrojů pro její fixaci.

montážní tipy od KYB Europe

Vždy použijte přibalené matice

Pokud KYB je tlumič dodáván s přibalenou matkou, musí být použita během montáže namísto opětovného použití té původní. Pokud v balení KYB tlumiče matku nenaleznete, měla by být znovu použita ta původní. To platí i pro podložky a distanční kroužky, pokud jsou dodány v balení, je třeba je vždy použít.

Výměna vložky tlumičové vzpěry

Při instalaci nové tlumičové vložky od KYB nevkládejte do pouzdra vzpěry žádnou vodu ani jiné kapaliny. Ujistěte se, že pouzdro je prázdné od jakékoli stávající kapaliny. Tlumičové vložky od KYB jsou určeny k použití bez dalších přidaných kapalin.

Montážní sady tlumičů a jejich správná poloha

Při demontáži vzpěry se doporučuje označit polohu horního uložení, aby byla zajištěna správná posloupnost dílů a jejich umístění, pokud budou znova použity. Zvláštní pozornost věnujte správnému umístění horního závitu pružiny pérování, aby správně seděla v horním uložení. Označením všech komponent závěsu kola zaručíte jejich následné správné sesazení.

Délka pístní tyče tlumiče

Občas se může zdát, že nový tlumič má jinou délku pístnice než ten, který je demontován z vozidla. Nejčastějším důvodem je použití vnitřní dorazové pružiny u KYB tlumičů a absence dorazu z OE produktu, který může být někdy u pozdějších modelů výrobci vozidel odstraněn, aby se ušetřily náklady. U některých aplikací je nutné mírně zvednout závěs kola, aby bylo možné připevnit montážní sadu. To je také běžné u mnoha komponent OE. Za předpokladu, že díl byl vybrán z katalogu KYB s použitím přesných specifikací vozidla, je montáž dílu bezpečná.

Správný točivý moment

Nepoužívejte vzduchový nebo elektrický rázový utahovák k utažení horní montážní matice na pístnici. Velmi často je utahovací moment výrazně větší, než doporučený, a pak dojde k poškození závitu pístnice. Držte pístnici klíčem nebo speciálním nástrojem (nikdy ne kleštěmi) a pak použijte momentový klíč nastavený podle specifikace výrobce vozidla. Specifikace lze nalézt v aplikaci KYB Suspension Solutions. Konečné dotažení by mělo být dokončeno po spuštění vozidla na zem, aby si mohlo horní uložení a pístnice sednout do správné pro ně přirozené polohy.

Výměna zásadně vždy v páru

Aby bylo zajištěno, že vozidlo funguje zcela bezpečně a tak, jak bylo navrženo, KYB zásadně doporučuje vyměnit tlumiče pérování vždy v páru nápravě. Pokud by se tlumící síly tlumiče výrazně odlišovali na levém a pravém kole mohlo by to negativně ovlivnit chování vozidla během jízdy. KYB také doporučuje vždy vyměnit montážní sady a ochranné sady současně s tlumiči.

Zprovoznění tlumiče

Tlumiče pérování jsou obvykle skladovány a přepravovány vodorovně. To může způsobit vytvoření malých vzduchových kapes, které mohou ovlivnit tlumicí sílu. Abyste tomu zabránili, doporučuje se před instalací tlumiče do vozidla min 3 nebo 4x tlumič stlačit do koncové polohy. Tímto zapumpováním dojde k odstranění vzduchu z ventilkového systému.

Seřízení kol

V závislosti na konstrukci vozidla může být po výměně tlumičové vzpěry vyžadováno seřízení kol. Všechny vzpěry nějakým způsobem ovlivňují geometrii kol, takže je nejlepší zkontrolovat konkrétní servisní příručku dle specifikace vozidla.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!