Výměna rozvodů není jen o řemenu. Jaké další díly se musí vyměnit nebo zkontrolovat?

12. června 2023, 8:58

Rozvodové systémy poháněné řemenem vyžadují pravidelnou výměnu. Při provádění takového servisu je vhodné zákazníka vyzvat k výměně nebo kontrole také několika dalších součástek. Co by se mělo vyměnit spolu s rozvody?

Co také vyměnit při montáži nových rozvodů?

Montáž nové rozvodové sady by měla být vždy spojena s kontrolou a pravidelnou výměnou i jiných spolupracujících součástek. Důsledky zanedbání tohoto doporučení se obvykle projeví až po nějakém čase. Nejčastěji to bývá po 10.000 až 20.000 km, čímž se majitel vozu dostává do velmi nepříjemné situace. Zde se dozvíte, na co si dát pozor, aby motor po dokončení prací běžel bez problémů.

  1. Těsnění vačkových hřídelí
    Při výměně rozvodů nezapomeňte namontovat nová těsnění. I když se v tuto chvíli zdají být zcela funkční, je velká pravděpodobnost, že v následujících 20-30 tisících km začnou propouštět olej, což může zkrátit životnost rozvodového řemene. Připomínáme, že typická rozvodová sada se mění každých 60-100.000 km v závislosti na konkrétním motoru. Pokud automechanik zanedbá výměnu těsnění, znamená to, že musí vydržet 120-200.000 km. To je pro ně rozhodně příliš dlouhý interval.
  2. Vodní čerpadlo
    U motorů, kde je vodní čerpadlo poháněné rozvodovým řemenem, by se mělo automaticky měnit společně s řemenem. Pokud se stará součástka ponechá na místě, hrozí jedna ze tří poruch:
    – únik chladicí kapaliny zpod čerpadla
    – hluk vydávající ložisko v čerpadle
    – poškození lopatek čerpadla a zpomalení průtoku chladicí kapaliny v systému
    – zablokování čerpadla a přetržení rozvodového řemene.
    Jediným způsobem, jak eliminovat riziko těchto problémů, je zakoupení nového čerpadla spolu s rozvodovým řemenem. Většina výrobců nabízí rozvodové sady i s vodním čerpadlem.
  3. Nastavovače vačkové hřídele
    Některé motory jsou vybaveny nastavovači vačkového hřídele, někdy nazývané jako variátory. Příkladem mohou být staré benzínové jednotky skupiny Fiat (Punto 1.8 16V HGT) nebo novější jednotky Renault (např. benzínové motory 1.6). V obou případech vzniká opotřebením variátoru nebezpečné napětí nebo vibrace v rozvodovém ústrojí, které namáhají řemen a zkracují jeho životnost. Opotřebovaný variátor může být také příčinou prasklého rozvodového řemene.
    Před výměnou sady u takového motoru si nejprve poslechněte motor (opotřebení variátoru může být slyšitelné) a také se řiďte doporučeními výrobce pro intervaly výměny variátoru. U některých modelů by se měl měnit při každé výměně rozvodů, u jiných modelů se doporučuje při každé druhé výměně.
  4. Řetěz mezi vačkovými hřídelemi
    U motorů vybavených dvěma vačkovými hřídelemi mohou být tyto hřídele poháněny rozvodovým řemenem nebo mohou být nezávisle na sobě propojeny druhým řemenem, řetězem nebo spojeny na pevno. Při výměně rozvodové sady je třeba zkontrolovat typ tohoto spojení a jeho stav. Ve většině případů výrobci motorů neuvádějí životnost tohoto řetězu, ale pouze doporučují pravidelnou kontrolu jeho stavu. Právě servis rozvodů je příležitostí k provedení takové kontroly. Při zanedbání tohoto úkonu může dojít k přetržení rozvodového řemene.
  5. Drážkované řemeny
    Velmi často se stává, že dojde k přetržení nebo sesmeknutí drážkovaných řemenů, které pak „spadly do rozvodů“ a poškodily je. Z tohoto důvodu by se při výměně rozvodů měly zkontrolovat a případně vyměnit i pomocné drážkované řemeny. Nebylo by také na škodu zkontrolovat stav řemenice (zejména pokud má pružnou vložku tlumící vibrace).
  6. Vodicí kladky řemene
    Vodicí kladky obvykle vydrží 2-3 výměny rozvodů, někdy se dokonce nemění nikdy. Nicméně u některých motorů se opotřebovávají stejně rychle jako rozvodová sada. Při každé výměně rozvodové sady je tedy třeba zkontrolovat stav vodicích kladek a v případě potřeby je vyměnit za nové.
  7. Nezapomínejte na detaily!
    Místo, kde se nacházejí rozvody, by mělo být čisté a chráněné před prachem, vlhkostí, olejem nebo palivem. Pokud tedy kryt rozvodů netěsní, je nutné ho vyměnit za funkční a opravit poškozené uchycení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!