Oleje pro automatické převodovky – Jak vybrat správný olej? Statická nebo dynamická výměna oleje?

18. srpna 2023, 11:20

Olej v automatické převodovce je klíčovou součástí, která přispívá k jejímu hladkému chodu a dlouhé životnosti. Pravidelná výměna oleje v automatické převodovce je nejen nezbytná, ale přispívá také k udržení vozidla v perfektním stavu. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak vypadá výměna oleje v automatické převodovce, jak správně vybrat olej a jaké jsou náklady na tento proces.

Proč je výměna oleje v automatické převodovce tak důležitá?

Automatická převodovka je složitý systém, jehož součásti musí spolupracovat s vysokou mírou přesnosti, aby se vůz pohyboval hladce a plynule. Olej v automatické převodovce plní několik klíčových funkcí:

Mazání: Zajišťuje mazání pohyblivým částem převodovky, čímž snižuje tření a opotřebení součástek.
Chlazení: Olej odvádí teplo vznikající při provozu převodovky, čímž ji chrání před přehřátím.
Přenos točivého momentu: Umožňuje plynulý přenos točivého momentu mezi motorem a převodovkou.

Vlivem provozu při vysokých teplotách olej časem ztrácí své vlastnosti. Jízda s nadměrně opotřebovaným olejem vede dříve či později k vážnému selhání převodovky.

Výběr správného oleje pro automatickou převodovku

Výběr správného oleje je klíčovým faktorem pro výkon a životnost převodovky. Nesprávný olej může vést k nadměrnému tření, poruchám a zkrácení životnosti převodovky. Před výměnou zkontrolujte specifikace oleje doporučené výrobcem vozidla. Nejlepší je používat originální oleje nebo oleje, které přesně splňují požadované normy a specifikace.

Výměna oleje v automatické převodovce

Existují dva způsoby, jak správně vyměnit olej v automatické převodovce – dynamický a statický. Mezi těmito způsoby je několik podstatných rozdílů, ale pro uživatele automatické převodovky je jedním z klíčových faktů to, že dynamická výměna oleje je dražší než statická.

Dynamická výměna oleje je moderní přístup k péči o automatickou převodovku. Zahrnuje pouze vyjmutí použitého oleje a jeho výměnu za nový, přičemž tato metoda umožňuje vyměnit téměř 100 % oleje v převodovce. K provedení tohoto postupu je zapotřebí speciální zařízení, které současně odebírá použitý olej z převodové skříně a doplňuje nový olej.

Statická výměna oleje v automatické převodovce je jednodušší a levnější, ale bohužel také méně účinná. Při statické výměně oleje je možné v závislosti na modelu vyměnit najednou pouze 30 až 50 % oleje. Tento způsob výměny oleje spočívá ve vypuštění olejové vany (někdy také měniče točivého momentu, pokud je vybaven vypouštěcí zátkou) a následném doplnění čerstvého oleje. Aby byla výměna oleje v převodovce touto metodou účinná, doporučuje se ji opakovat dvakrát nebo dokonce třikrát po přibližně 1 000 ujetých kilometrech.

Náklady na výměnu oleje v automatické převodovce

Náklady na výměnu oleje v automatické převodovce závisí na několika faktorech, jako je způsob výměny, typ oleje používaný výrobcem a lokalita servisu. Před provedením výměny se vyplatí porovnat ceny v různých servisech a najít nejvýhodnější nabídku.

Výměna oleje v automatické převodovce je klíčovou součástí údržby převodového ústrojí. Výběr správného oleje a jeho pravidelná výměna jsou klíčem k tomu, abyste se vyhnuli nákladným opravám a udrželi své vozidlo ve špičkovém stavu. Používejte oleje doporučené výrobcem a nechte automatickou převodovku pravidelně servisovat v renomovaném servisu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!