Jak správně montovat a zacházet s plynovými pružinami

17. května 2024, 13:18

Je velice nepříjemné, když vám při nakládání věcí do auta padá víko kufru na hlavu. V tomto případě máte nejspíše poškozené nebo opotřebované plynové pružiny, někdy nazývané také vzpěry. Jak správně montovat a zacházet s pružinami poradí odborníci z firmy KROSNO.

plynové pružiny KROSNO

Plynové pružiny s hydraulickým a dynamickým tlumením

Plynové pružiny jsou vyráběny jako sada tlakového plynového válce a pístnice s širokou škálou montážních koncovek v závislosti na montáži a typu. Síla plynové pružiny odpovídá tlaku dusíku ve válci násobenému povrchem části pístnice. Například FA Krosno nabízí dva typy plynových pružin – s hydraulickým a dynamickým tlumením.

Plynová pružina s dynamickým tlumením zpomaluje velmi plynule, díky čemuž se zvedaný předmět velmi jemně zastaví. V případě hydraulického tlumení se plynové pružiny zpomalují rychleji, ale stejně účinně. Jedním z nejzásadnějších rozdílů mezi těmito dvěma typy plynových pružin je způsob správné instalace. Plynové pružiny s dynamickým tlumením mohou být instalovány v libovolné poloze, zatímco plynové pružiny s hydraulickým tlumením by měly být, aby správně fungovaly, instalovány pístnicí dolů. Oba typy mají své vlastní aplikace. Typ tlumení lze zvolit dle potřeb zákazníka.

Bezpečnostní pravidla

Při použití dodržujte základní zásady, které jsou základem bezpečného a dlouhodobého používání.

  • Nikdy se nepokoušejte otevřít plynovou pružinu nebo změnit konstrukci. Plynové pružiny jsou plněny dusíkem, který je sám o sobě bezpečný, ale protože může být v pružině stlačen až na 200 barů, jakákoliv akce vedoucí k uvolnění tlaku může způsobit vážné zranění, poškození majetku nebo dokonce smrt. Totéž platí pro nesprávný výběr a použití zde popsaných produktů nebo souvisejících položek.
  • Standardní plynové pružiny jsou určeny pro použití v rozsahu teplot od -30 °C do +80 °C. Pro jiné rozsahy teplot jsou v nabídce speciální plynové pružiny.
  • Produkty jsou navrženy tak, aby vydržely desítky tisíc cyklů ve standardních podmínkách. Životnost plynové pružiny závisí na mnoha vnějších faktorech, jako je teplota, vlhkost a okolní podmínky.
  • Naše plynové pružiny jsou bezúdržbové. Pístní tyč neolejujte ani nemažte.
  • Plynové pružiny nesmí být vystaveny příčným silám, tažným silám zejména při maximálním vytažení, vibracím, kmitání nebo vysokým teplotám.
  • Plynové pružiny nemohou fungovat jako koncový doraz. Pro omezení maximálního otevření je nutné použít vhodný koncový doraz.
  • Správnou funkci plynových pružin zajišťuje především správné těsnění a povrch pístnice, které společně zaručují udržení tlaku plynu uvnitř válce. Jakékoli mechanické poškození povrchu pístnice může vést ke ztrátě funkčnosti. Chraňte proto pístnici před nárazy, nečistotami, poškrábáním a barvou.
  • Montáž plynových pružin, které mají viditelné poškození a/nebo jsou neúplné, není povolena.
  • Plynové pružiny nelze upravovat
  • Plynová pružina by měla být sestavena a demontována v nataženém stavu podle předložených náčrtů. Není přípustná demontáž stlačené nebo částečně stlačené pružiny.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!