Od června můžeme ojetinu převést i bez součinnosti nového majitele

16. února 2017, 10:46

Od června letošního roku začne platit novelizovaný zákon č.56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Kromě nové možnosti registrovat vozidlo na nového majitele i mimo místo trvalého bydliště nebo sídlo prodávajícího v něm přibude i možnost „nucené registrace“, pokud nový vlastník nebude při převodu spolupracovat.

Až do konce letošního května platí právní úprava, kdy je možné vozidlo registrovat pouze v místě bydliště nebo sídla prodávajícího, a to do 10 dnů od prodeje. K tomu je zapotřebí, aby se prodávající a kupující dohodli a společně podali žádost na příslušném registru vozidel. Druhou možností pak je sepsání plné moci a vyřízení převodu vozidla v zastoupení. Nově bude moci převod dokončit prodávající bez spolupráce kupujícího, a to v případě, kdy k tomu nový majitel nebude ochoten. Důvody pro nedokončení registrace mohou být u nových vlastníků vozidel různé – od opomenutí až po záměr vyhnout se placení pokut za dopravní přestupky nebo postihům za neplacení povinného ručení.

„Dosavadní legislativní úprava s sebou nesla mnohá omezení, která lidem i obchodníkům komplikovala život. Jestliže se třeba prodávající s kupujícím dohodli na převodu na plnou moc a kupující na sebe vozidlo nepřevedl v zákonné lhůtě, hrozil citelný finanční postih i prodávajícímu, i když s tímto stavem v podstatě nemohl nic udělat,“ říká generální ředitelka AAA AUTO International Karolína Topolová.

A rizik v případě, že kupující nepřihlásí vozidlo na sebe, je více. A to přesto, že byla při předávání klíčků od vozidla kupujícímu podepsána kupní smlouva. „Až do provedení řádného převodu vozidla na nového majitele zůstává veškerá odpovědnost za provoz vozidla na původním držiteli. Ten se tak vystavuje různým nepříjemným překvapením. Například v podobě vymáhání pokut za přestupky, jež nespáchal, odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla bez uzavření povinného ručení, nemluvě o případech, kdy mohlo nepřevedené motorové vozidlo asistovat při spáchání nějakého trestného činu,“ varuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Podle nové legislativy bude možné provést změnu vlastníka vozidla, i když nový majitel vozu neposkytne patřičnou součinnost. Úřad na základě žádosti podané původním vlastníkem vyzve nového majitele, aby se do přiměřené doby k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Když tak nový majitel neučiní, úřad i přesto zapíše nového vlastníka do registru vozidel a k autu vystaví nový technický průkaz a osvědčení o registraci. Nový majitel auta tak po určité době v podstatě přijde o platné osvědčení o registraci. Při provozu vozidla se tak bude dopouštět přestupku, za což mu hrozí postih ze strany policie či správních orgánů. „Proto by si každý, kdo kupuje ojetý vůz, měl od června uvědomit, že je pro něj jednodušší a bezpečnější registraci dokončit. Jen tak bude mít nad celým procesem kontrolu a neskončí s neplatnými dokumenty k automobilu, popřípadě nebude riskovat pokuty,“ zdůraznila Topolová.

Související články

Audi A4 se v lednu probojovala do první desítky na trhu ojetin
Audi A4 se v lednu probojovala do první desítky na trhu ojetin

V lednu 2017 znatelně klesl počet nabízených ojetých vozů na českém trhu, a to o 8.000 automobilů, což se částečně projevilo i na jejich ceně, která v tomto období činila v průměru 207.007 korun. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho hodnocení.

Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO
Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO

Společnost AAA AUTO získala prestižní ocenění Superbrands 2017. Titul Superbrands je v České republice udělován po svém obnovení již pátým rokem, celosvětově pak nepřetržitě od roku 1994. Cílem tohoto hodnocení je identifikovat značky s vynikajícím postavením na lokálním trhu. Superbrands získávají pouze značky, které projdou vícekolovým hodnocením čítajícím mimo jiné spotřebitelský průzkum agentury GfK.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!