Audi A4 se v lednu probojovala do první desítky na trhu ojetin

9. února 2017, 10:21

V lednu 2017 znatelně klesl počet nabízených ojetých vozů na českém trhu, a to o 8.000 automobilů, což se částečně projevilo i na jejich ceně, která v tomto období činila v průměru 207.007 korun. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho hodnocení.

„Lednové statistiky s sebou přináší výrazné změny zejména v počtu nabízených ojetin na trhu. Zákazníci se finančně vzpamatovávají z vánočních svátků a pozvolna se připravují na dovolené v novém roce, proto není v oběhu tolik vozů,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. Celkem bylo inzerováno 62 tisíc ojetých vozů, což je až o 8 tisíc méně než v předchozím měsíci. Statistika mapuje celkový počet ojetin nabízených na trhu jak autobazary, tak živnostníky z oboru prodeje ojetin, ale také firmami a soukromými osobami bez návaznosti na obchod s ojetými automobily.

Nejvíce ojetin bylo již tradičně v Praze (18.457), nejméně v Karlovarském kraji (1.488). Co se průměrného počtu najetých kilometrů týče, nabídka se příliš nezměnila (155.259 km) a klesla pouze o dva tisíce kilometrů. Průměrné stáří automobilů v nabídce vzrostlo na 9,7 let.

Počátek nového roku přinesl i změny v žebříčku deseti nejčastěji inzerovaných ojetin na českém trhu. „Překvapením se pro nás ovšem stalo umístění Audi A4 v rámci první desítky, která si tímto polepšila o tři příčky. Takovéto proměny žebříčku příliš často nezaznamenáváme. Může to částečně souviset s poptávkou po kvalitnějších a bezpečnějších vozech, jejichž mírný nárůst jsme evidovali již v listopadu loňského roku,“ vysvětlila Karolína Topolová. První čtyři pozice stále drží vozy Škoda Octavia, Škoda Fabia, Volkswagen Passat a Volkswagen Golf. Do první pětky se však v tomto měsíci tentokrát probojovala Škoda Superb. O jedno místo si pohoršil Ford Focus, naopak o jednu příčku si polepšily automobily typu BMW 3 a Renault Megane.

Související články

Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO
Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO

Společnost AAA AUTO získala prestižní ocenění Superbrands 2017. Titul Superbrands je v České republice udělován po svém obnovení již pátým rokem, celosvětově pak nepřetržitě od roku 1994. Cílem tohoto hodnocení je identifikovat značky s vynikajícím postavením na lokálním trhu. Superbrands získávají pouze značky, které projdou vícekolovým hodnocením čítajícím mimo jiné spotřebitelský průzkum agentury GfK.

Senát přijal novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích
Senát přijal novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Po téměř dvouletém legislativním procesu dnes Senát schválil novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která kromě řady jiných změn také zásadním způsobem mění pravidla pro registrace vozů z hlediska místní příslušnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!