Za první tři čtvrtletí bylo na českém trhu nabízeno 820 tisíc ojetých vozů

12. října 2017, 11:09

Průměrná cena inzerovaných ojetých vozů za první tři čtvrtletí letošního roku činila 198.850 Kč, průměrný nájezd pak 155.027 km. Za prvních devět měsíců nabídla největší počet nabízených vozů Praha, a to 221.274, nejméně Karlovarský kraj, 17.788. Průměrné stáří vozů na konci září bylo 9,6 roku. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

Zpátky na první místo v pomyslném žebříčku TOP 10 nejprodávanějších ojetin se v září dostala Škoda Octavia, která představuje nejoblíbenější vůz v celé ČR. Odsunula tak na druhou příčku Škodu Fabii, která se po dlouhé době na vrchol dostala v srpnu. Octavia se v září prodávala v průměru za 202.758 Kč, zatím co Fabia za 108.520 Kč. Ceny obou modelů se lišily v průběhu roku v rámci jednotlivých měsíců o téměř 7 tisíc.

Nejprodávanějšími auty jsou Škoda Octavia a Fabia a VW Passat

Cena ojeté Škody Octavia se v průběhu prvních devíti měsíců lišila až o 6.838 Kč, přičemž nejlevněji jí měli možnost kupující pořídit v srpnu, naopak nejdráže vyšla zájemce v květnu. „Nejvíce vozů tohoto modelu, 10.401, bylo nabízeno v květnu, nejužší nabídka pouhých 4.587 Octávií jsme pak byla zaznamenali v srpnu. V září, v rámci druhého vrcholu sezóny, se nabídka vrátila na hodnotu necelých deseti tisíc,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO International Karolína Topolová

 Nejprodávanějšími auty jsou Škoda Octavia a Fabia a VW Passat

Během prvních devíti měsíců mohli lidé vybírat z celkového počtu 820 tisíc inzerovaných vozů všech značek a modelů. „V loňském roce měli zájemci o koupi ojetých automobilů možnost vybírat z celkového počtu 1.090 000 nabízených vozů prostřednictvím autobazarů i soukromých inzerátů. Průměrná cena byla 192.354 Kč. Pokud se udrží tempo zadávaných inzerátů v letošním roce, předpokládáme dosažení minimálně stejného množství nabízených automobilů,“ odhaduje Karolína Topolová.

Oproti srpnu bylo v září k dispozici v autobazarech o 8 tisíc vozů více. Zákazníci mohli vybírat ze 78 tisíc ojetých automobilů s průměrnou cenou 198.723 Kč, což znamenalo pokles o zhruba dva a půl tisíce korun. „Průměrné stáří vozů zůstalo na hodnotě 9,6 roku.

Mírný nárůst zaznamenal průměrný nájezd vozů, který činil 160.282 km. V pořadí vozů v žebříčku TOP 10 došlo jen k jedné, již zmíněné změně, kdy si první a druhé místo prohodily vozy Škoda Octavia a Škoda Fabia,“ uzavřela Karolína Topolová

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!