35% inzerovaných ojetin v lednu je z dovozu

12. února 2018, 11:56

V lednu bylo v naší republice nabídnuto k prodeji více než 114 tisíc ojetých automobilů, více než jedna třetina pochází z dovozu. Jejich cena byla v průměrné hodnotě 129.500 Kč. Stáří nabídnutých vozů se pohybovalo na hranici 9,6 s nájezdem 155.300 km. AAA AUTO přešlo na nový způsob zpracování dat. Místo průměrných hodnot zohledňuje takzvaný medián, který má vyšší vypovídající hodnotu.

Lednová nabídka ojetin přinesla na český trh s ojetými vozy 114.175 vozů, což je 5,4 % více než v předešlém měsíci. „Letošní zima je velmi mírná, proto je nabídka i poptávka po automobilech vyšší, než tomu obvykle začátkem roku bývá,“ vysvětluje generální ředitelka mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO Karolína Topolová a upozorňuje:

„Více než třetina inzerovaných vozů nemá český původ, což pro zájemce znamená velké riziko stočeného tachometru, nejasného původů či vážných technických závad. Doporučuji se těmto vozům vyhnout a nakupovat automobily od prověřených prodejců, kteří mohou za nabízené vozy ručit.“

Částka, za kterou prodejci v lednu inzerovali ojeté vozy, činila nejčastěji 129.950 Kč, což znamená meziměsíčně pokles o 5.050 Kč. Nejčastěji se jedná o dieslové automobily (60,3%), a to i přesto, že dle statistik největšího prodejce ojetých automobilů ve střední a východní Evropě je zájem spíše na straně „benzíňáků“. Alternativními palivy byla poháněna 3,4 % nabízených automobilů, nejčastěji LPG a CNG.

První letošní měsíc nabídl zákazníkům 114.175 ojetých vozů

Nejoblíbenějším modelem v pomyslném žebříčku TOP 10 se stala Škoda Octavia, kterých se v České republice nabízelo v rámci ledna 11.988. Druhou příčku obsadila menší „sestra“ tuzemské tovární značky, a to Škoda Fabia. Těch bylo v lednu k dispozici 8.325 kusů. Na třetí pozici se umístil Volkswagen Passat v počtu 3.554.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!