Cebia bude zveřejňovat Hitparádu stočených aut

7. září 2018, 8:18

Společnost Cebia se rozhodla od 1. října letošního roku zveřejňovat Hitparádu stočených aut. Bude se jednat o stočená vozidla kategorizovaná podle značek a modelů, které jsou na trhu nejvíce zastoupeny. U těchto aut se lidé budou moci zdarma podívat na graf ujetých kilometrů. Všechny ostatní informace z historie vozidla bude možné dokoupit jen za 99 Kč. 

„Reagujeme tak na novou legislativu platnou právě od 1. října letošního roku, díky které bude možné uložit za stočení tachometru pokutu ve výši až 500.000 Kč, a to jak fyzické, tak právnické osobě. Nová legislativa je podle nás správným krokem, ale bohužel vzhledem k ziskům, které stáčení tachometru nepoctivým prodejcům přináší, nelze čekat, že se přestanou auta se stočeným tachometrem prodávat. Každý, kdo si kupuje auto, by si ho proto měl prověřit, aby se vyhnul nákupu takového, u něhož došlo k nelegální manipulaci s počitadlem ujeté vzdálenosti. Nikdo se patrně nebude chtít dostat do situace, kdy bude muset policii vysvětlovat, zda věděl nebo nevěděl o manipulaci s tachometrem. Navíc předpokládáme, že tržní cena těchto vozidel se výrazně sníží a obecně se budou hůře prodávat,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která pomáhá motoristům už 27 let.

Cílem akce je, aby si lidé uvědomili rizika při koupi ojetiny a sami se přesvědčili, s jakými auty se mohou na českém trhu potkat.

Car-Pass pro český trh již existuje!

Se stáčením tachometrů souvisel i včerejší seminář v poslanecké sněmovně, kdy se diskutovalo o zavedení systému Car-Pass. „Projekt Car-Pass je moc hezká myšlenka, avšak vzhledem k rozdílné legislativě v jednotlivých evropských zemích nebude realizace na mezinárodní úrovni vůbec snadná. Zavést Car-Pass v ČR však lze relativně snadno, a to proto, že základ, tj. informační systém s napojením na několik tisíc firem, již existuje. Důležité je i to, že Cebia už nyní disponuje více než 100 miliony stavy tachometrů, které se vážou k cca 7 milionům VIN automobilů,“ řekl Martin Pajer s tím, že služba AUTOTRACER je ve své podstatě českou obdobou Car-Passu, funguje už 10 let, a navíc obsahuje data již z počátku devadesátých let.

Díky službě AUTOTRACER, kterou Cebia poskytuje, si mohou zákazníci ověřit historii vozu. „Hovoří se stále o stočených tachometrech, ale důležité pro kupujícího je také to, zda nebylo auto havarované, zda není zatížené leasingem či úvěrem, zda bylo servisované, jaký je skutečný rok jeho výroby apod. Tyto všechny informace se z výpisu z AUTOTRACERu může dozvědět. Navíc může vidět, jak a za kolik bylo auto dříve nabízeno a jaká je jeho skutečná aktuální tržní cena,“ vysvětluje Pajer.

Systém AUTOTRACER se navíc nesoustředí na sběr dat pouze v rámci ČR, ale u řady vozidel umí poskytovat informace i ze zahraničí. „Jako další výhodu systému AUTOTRACER vnímáme, že každý motorista se může zdarma po zadání VIN podívat, kolik a jakých informací se v systému k vozidlu nachází. Následně si tedy zakoupí jen takový výpis, s jehož rozsahem informací je dopředu seznámený,“ uvádí Pajer.

Někdy se mylně uvádí, že díky zavedení Car-Passu obdrží motoristé historii vozidla zdarma, což nepotvrzuje ani současná praxe, kdy si provozovatelé účtují zhruba 7 eur za získání výpisu pouze o ujetých kilometrech.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!