Stočené auto nově neprojde STK. Řadu lidí čekají problémy.

2. října 2018, 16:38

Díky nové legislativě, která cílí na stáčení tachometrů a která platí od včerejšího dne, neprojdou vozy se stočeným tachometrem STK. Lidé, kteří si plánují koupit ojetý vůz, by měli být obezřetnější než dosud.

Z 330 000 kilometrů na 12 500 kilometrů. I taková je realita stáčeníPokud si někdo koupí vůz se stočeným tachometrem a půjde na STK, kde evidenční systém zjistí, že auto vykazuje nižší kilometrový nájezd než v minulosti na stanicích technických kontrol, STK neprojde a dostane 30 dní na vyřešení této závady. Pokud na vozidle došlo v minulosti k výměně počítadla ujeté vzdálenosti, motorista bude muset stanici STK předložit o této výměně doklad a STK provede do svých systémů zápis, že na vozidle došlo k výměně tachometru.

Pokud nebude mít doklad o tom, že na vozidle byla provedena výměna počítadla ujeté vzdálenosti, STK neprojde a autem tak nebude moci legálně jezdit. Situaci, kdy nebude moci doložit výměnu počitadla ujeté vzdálenosti, pak bude dále řešit místně příslušný dopravní úřad. V závislosti na konečném řešení se však může stát auto prakticky neprodejným, nebo výrazně klesne na ceně. V případě, že by dotyčný při prodeji zatajil stočený tachometr, dopustil by se trestného činu podvodu a mohl by být trestně stíhán. Prověřování aut je tedy nyní ještě důležitější, než bylo kdykoli dříve.

Společnost Cebia proto spustila tzv. Hitparádu stočených aut, která má za cíl upozornit veřejnost na problematiku stáčení tachometrů. „Pro mnoho lidí je auto se stočeným tachometrem mýtus. Věříme, že pokud uvidí reálná data ke stovkám vozů, uvědomí si důležitost prověřování vozidel před jejich koupí a díky tomu se budou moci vyhnout koupi stočené ojetiny,“ vysvětluje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním historie a originality vozidel.

Podle kvalifikovaných odhadů se na českém trhu prodává zhruba 40 % ojetin se stočeným tachometrem, z velké části jde o auta dovezená ze zahraničí. Průměrné stočení přesahuje 100.000 km, jak ukazují data společnosti Cebia, na trhu lze však nalézt i automobily s uměle sníženým nájezdem i o více než 500.000 km.

V rámci Hitparády stočených aut bude Cebia postupně zveřejňovat stočená auta dvanácti nejprodávanějších a nejinzerovanějších značek vozidel.

Jediným způsobem, jak s jistotou odhalit stočený tachometr, je prostřednictvím dat z historie vozidla. Někdy se doporučuje posoudit opotřebení interiéru, zašpinění motoru či případné koroze. Jde sice o dobře míněné rady, ale ve skutečnosti s tím řada prodejců počítá a auta někdy mívají vyměněné pedály, řadicí páky apod. Stočení tachometru například u osm let starého auta žádná koroze neodhalí. Nepoctiví prodejci stáčejí tachometry zpravidla tak, aby je nebylo možné technickou prohlídkou vozidla odhalit,“ upozorňuje Pajer.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!