Bosch zakládá divizi propojených služeb mobility

26. února 2018, 12:34

Její nová divize Connected Mobility Solutions spojí více než 600 zaměstnanců, kteří se budou zabývat vývojem a prodejem služeb digitální mobility. Mezi ně patří sdílení vozidel, sdílení jízd a služby pro řidiče automobilů na bázi konektivity. 

Konektivita nabízí ohromný obchodní potenciál. Do roku 2025 bude po světových silnicích jezdit více než 470 miliónů propojených vozidel (zdroj: PwC). Již za pouhé čtyři roky bude mít trh služeb mobility a souvisejících digitálních služeb hodnotu 140 miliard eur (zdroj: PwC).

Předseda představenstva společnosti Bosch Denner: „Konektivita zásadním způsobem mění způsob, jak se z bodu A dostat do bodu B.“
Obrázek: Bosch

„Propojené řízení je pro Bosch oblastí růstu. Bosch usiluje o významný dvouciferný růst u nabízených řešení,“ řekl Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Bosch, na IoT konferenci Bosch ConnectedWorld v Berlíně. Plánem pro novou divizi je dále rozšiřovat stávající portfolio služeb. Služby mobility od firmy Bosch například vysílají upozornění o řidičích jedoucích v protisměru a mění chytré mobilní telefony na klíčky od auta. Nejnovější z nich je služba sdílení jízd nabízená americkým start-upem Splitting Fares Inc. (SPLT). Denner v Berlíně rovněž představil system!e. Propojené služby by měly nadále zvyšovat vhodnost elektromobility pro masový trh.

Bosch vstupuje do podnikání v oblasti sdílení jízd

Jedním růstovým trhem v oblasti propojené mobility je sdílení jízd, které zahrnuje online služby a aplikace pro spolujízdu a pro poskytování služeb osobní přepravy a taxi.

Americký start-up, nedávno koupený společností Bosch, vyvinul platformu, kterou mohou používat společnosti, univerzity nebo městské úřady k zajištění sdílení jízd jejich zaměstnanci. Tento B2B přístup se zaměřuje zejména na dojíždějící osoby: aplikace SPLT spojuje lidi, kteří chtějí sdílet cestu na stejné pracoviště nebo místo studia. Během sekundy určí algoritmus vhodné sdílení jízdy, vypočítá nejrychlejší trasu skrz provoz a postará se o to, co bývalo nejvíc časově náročným úkolem – koordinování místa odjezdu, času odjezdu, nejlepší trasy a spolucestujících.

Nové podnikání v oblasti sdílení jízd: Bosch získává americký start-up SPLT
Obrázek: Bosch

Digitální služby pro elektromobily

COUP, dceřiná společnost Bosch, zajišťuje elektrické skútry k pronájmu v Berlíně od roku 2016. Po zavedení sdílení elektrických skútrů v Paříži v minulém roce bude tato služba spuštěna letos i v Madridu. Tím se celkový počet elektrických skútrů zvýší na 3.500.

Na konferenci IoT představil Bosch system!e, což je komplexní systém propojených komponent s elektrickým pohonem a řešení nových služeb pro elektromobily. Pro tyto účely propojil Bosch elektrický pohon s Bosch Automotive Cloud Suite.

Konec úzkosti z dojezdu: Služby, které podporují každodenní využití

Pro mnoho lidí, kteří přemýšlí o koupi vozidla, je představa, že je elektromobil nechá na holičkách, zásadním důvodem, proč takový vůz nekoupit. A právě tohle je problém, který hodlá system!e řešit. Protože je elektrický pohon propojen s cloudem, dokáže systém vytvořit „rozšířenou předpověď dojezdu“. Algoritmus bere v úvahu údaje o vozidle, jako například aktuální stav nabití akumulátoru, spotřebu energie topením nebo klimatizací a jízdní styl řidiče, ale i informace z okolí vozidla.

4.000 účastníků, 70 vystavovatelů a 140 mluvčích

Aktivity Bosch na poli IoT jsou široce diverzifikované, zahrnují řešení pro propojenou mobilitu, propojenou výrobu, ale i propojené energetické systémy a budovy. Na fóru Bosch ConnectedWorld pro odvětví Internetu věcí v Berlíně bude více než 70 vystavovatelů představovat, co je již nyní možné s Internetem věcí a jak v budoucnu zlepší každodenní život lidí. Na výstavní ploše o výměře kolem 10.000 metrů čtverečních v „Station“ v Berlíně se ve dnech 21. až 22. února setkalo na 4.000 účastníků.

Bosch ConnectedWorld 2018 byl v roce 2018 pátou událostí tohoto druhu. Jedná se o jednu z největších konferencí v oblasti Internetu věcí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!