Víte, jak klienti nakupují autožárovky?

11. dubna 2018, 8:29

Nejčastěji si vybírájí přímo v prodejnách náhradních dílů a při nákupu se řídí hlavně radou prodejců a dlouhou životností. Vyplývá to z únorového výzkumu na vzorku 840 řidičů ve věkové kategorii 25-60 let.

Jak vybíráme a nakupujeme autožárovky?Jak jsou na tom spotřebitelé se znalostí konkrétních typů autožárovek a se spontánní znalostí značek? Nejvíce dotázaných si dokázalo spontánně vybavit výrobce Osram 27 %. Jedna pětina si pak nebyla schopna vzpomenout na žádnou konkrétní značku a 15 % oslovených uvedlo značku Philips.

V jednotkách procent se potom pohybuje znalost takových výrobců, jako je Bosch, Hella, Tesla nebo Tungsram. Pokud jde o konkrétní typy, vedly si mezi respondenty nejlépe autožárovky s dlouhou životností Osram Ultra Life 13 %, Osram Silverstar 12 %, Philips Longlife 11 %. V kategorii vysoce výkonných si pak nejvíce respondentů vzpomnělo na Osram Night Breaker – 9 % dotázaných.

Obecně platí, že stále více věcí se kupuje na internetu, než v kamenných obchodech. Zdá se ale, že v případě nákupu autožárovek je trend trochu opožděný. Plných 41 % respondentů totiž stále nakupuje autožárovky v prodejnách náhradních dílů, 17 % na čerpacích stanicích a stejná množina dotázaných si pak raději zajede do servisu. Internetové obchody se zatím těší překvapivě menší oblibě – zde totiž žárovky nakupuje pouhých 8 % dotázaných.

Podle čeho vybíráme autožárovky?Pokud se zaměříme na důvody, které spotřebitele vedou k nákupu konkrétní autožárovky, pak zde jasně vede doporučení prodejce. To je směrodatné pro 21 % dotázaných. Podle vlastností autožárovky se potom řídí 19 % nakupujících, 16 % bere jako nejdůležitější faktor cenu a 14 % kvalitu. Osm procent účastníků průzkumu přiznává, že autožárovky nakupují podle toho, co jim zkrátka přijde pod ruku. Pro 6 % respondentů jsou potom důležitým kritériem nejrůznější slevy a akční nabídky.

ZDROJ: Tisková zpráva OSRAM Česká republika s.r.o.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!