Diesel má budoucnost. Emise už brzy nebudou problémem

27. dubna 2018, 10:23

Šéf společnosti Bosch Dr. Volkmar Denner při příležitosti výroční tiskové konference prohlásil, že diesel má budoucnost. Novinka firmy Bosch může výrobce podpořit v tak drastickém snížení emisí oxidů dusíku z vozidel, že již dnes budou dodržovat budoucí limity. Napomůže tomu průlom v dieselové technologii.

Nová dieselová technologie Bosch nabízí řešení problému s oxidy dusíku
Foto: Bosch

Při testování v běžném provozu jsou emise z vozidel vybavených novou dieselovou technologií Bosch nejenom značně pod hodnotami aktuálních limitů, nýbrž i pod limity platné až od roku 2020. Vývojáři společnosti Bosch těchto výsledků dosáhli zdokonalením stávající techniky. Další komponenty, které by zvyšovaly náklady, nejsou nutné.

Bosch posouvá hranice technických možností. S nejnovější technologií Bosch budou dieselová vozidla klasifikovány jako vozidla s nízkými emisemi, ale zůstanou i nadále finančně dostupnými“, řekl Denner. V této souvislosti šéf společnosti Bosch požaduje větší transparentnost i vzhledem k emisím CO2 ze silničního provozu a vyzývá k budoucímu měření spotřeby a tudíž i zátěže oxidem uhličitým také za skutečných jízdných podmínek na silnici.

Rekordní hodnota: 13 miligramů oxidů dusíku na kilometr ve skutečném provozu

Od roku 2017 požaduje evropská legislativa, aby nové modely osobních automobilů emitovaly maximálně 168 miligramů oxidů dusíku na kilometr, od roku 2020 pak maximálně 120 miligramů. Nicméně už dnes mohou vozidla vybavené diesel technologií Bosch dosahovat rekordních hodnot 13 miligramů na kilometr při RDE jízdách normovaných podle zákona, což je přibližně 10 x méně než limit platný od roku 2020.

A dokonce i při obzvlášť obtížných jízdách po městě, jejichž testovací parametry výrazně překračují zákonné požadavky, jsou hodnoty testovacích vozidel Bosch průměrně jenom 40 miligramů na kilometr. Rozhodující technický průlom se vývojářům společnosti Bosch podařil v uplynulých měsících. Výše uvedené hodnoty jsou možné díky kombinaci pokročilé technologie vstřikování, nově vyvinutého systému sání a inteligentního teplotního managementu. Emise oxidů dusíku teď mohou při všech jízdních situacích zůstat pod zákonným limitem – bez ohledu na to, jestli je styl jízdy dynamický nebo pomalý, ať je venku teplota pod nulou nebo panují letní vedra, ať se měří na dálnici nebo ve vlekoucím se městském provozu.

Protože opatření ke snížení emisí oxidů dusíku nijak výrazně nemění spotřebu, zachovává si diesel svoji komparativní výhodu spotřeby, emisí CO2, a tím menšího dopadu na životní prostředí.

Umělá inteligence pro ještě lepší výkon spalovacího motoru

Avšak ani s tímto technologickým pokrokem není vývoj dieselových motorů u konce. Bosch by chtěl dosažené pokroky dál podpořit umělou inteligencí. Tím se Bosch dostává blíže k dalšímu důležitému cíli: vývoji spalovacího motoru, který s výjimkou CO2 okolní vzduch prakticky nezatěžuje. „Neochvějně věříme, že diesel bude hrát důležitou roli v možnostech mobility zítřka. Než se elektromobilita dostane na masový trh, budeme i nadále potřebovat vysoce efektivní spalovací motory,“ uvedl Denner.

Bosch chce víc: transparentnost a reálné testování u spotřeby a CO2

Bosch navíc požaduje, aby se emise CO2 závislé na spotřebě znovu dostaly více do centra pozornosti. Ani spotřeba vozidel by se v budoucnosti již neměla zjišťovat v laboratořích, ale také v reálných dopravních situacích za provozu. Vytvořila by se tak srovnatelná systematika jako u emisí. „To znamená větší transparentnost pro spotřebitele a větší důslednost pro ochranu klimatu,“ řekl Denner.

Kodex vývoje produktů: etika technologického vývoje

Denner, který je ve vedení společnosti Bosch odpovědný také za výzkum a včasný vývoj, představil široké veřejnosti také „kodex vývoje produktů“. V něm firma formulovala mantinely pro vývoj produktů Bosch: zaprvé je striktně zakázáno zapojení funkcí, které automaticky rozpoznají testovací cykly. Zadruhé se produkty Bosch nesmí optimalizovat pro testové situace. Zatřetí produkty Bosch mají při běžném, denním využití co možná nejlépe chránit lidský život a být šetrné k životnímu prostředí a ke zdrojům.

Technické otázky a odpovědi k nové dieselové technologii Bosch

Čím nová dieselová technologie vyniká?

Pro snižování emisí oxidů dusíku u dieselových vozidel byly doposud kritické dva vlivy. Jedním je styl řízení. Technologické řešení Bosch je rychle reagující systém sání. Čím je způsob jízdy dynamičtější, tím dynamičtější musí být i recirkulace výfukových plynů. To je možné mimo jiné také díky RDE optimalizovaným turbodmychadlům, která reagují rychleji než ty konvenční. A s kombinací vysokotlaké a nízkotlaké recirkulace výfukových plynů je systém sání ještě flexibilnější. Řidič se tak může rychle rozjíždět, aniž by silně narůstaly emise. Stejně tak důležitý je i vliv teplot. Pro optimální konverzi oxidů dusíku musí být výfukové plyny horké přes 200 stupňů – což je teplota, která právě při jízdách po městě často není dosažena. Zde Bosch vsadil na promyšlený tepelný management dieselového motoru. Ten teď aktivně řídí teplotu emisí: výfukový systém tedy zůstává tak teplý, aby pracoval ve stabilním teplotním rozmezí a emise zůstaly na nízké úrovni.

Kdy bude tato technologie zralá pro sériovou výrobu?

Nový dieselový pohon Bosch je založený na komponentech dostupných na trhu. Zákazníkům je tudíž k dispozici v podstatě okamžitě a může být zakomponována do plánovaných projektů.

Proč jsou jízdy po městě náročnější než jízdy mimo město nebo po dálnici?

Pro optimální konverzi oxidů dusíku musí být výfukové plyny horké přes 200 stupňů – což je teplota, která právě při jízdách po městě často není dosažena. Důvodem toho jsou zácpy nebo provoz „stop-and-go“, které nechají výfukový systém vychladnout. Nový tepelný management Bosch tuto nevýhodu vyrovnává tím, že aktivně řídí teplotu výfukových plynů.

Je pro řízení teplot ve výfukové části zapotřebí dodatečný ohřívač na bázi 48 voltů nebo srovnatelné dodatečné konstrukční prvky?

Nový dieselový pohon Bosch je založený na komponentech dostupných na trhu a není odkázaný na dodatečnou 48 voltovou palubní síť.

Bude diesel kvůli nové technologii Bosch výrazně dražší?

Dieselová technologie společnosti Bosch je založená na dílech používaných již dnes v sériově vyráběných vozidlech. Rozhodující pokrok je založený na nové kombinaci existujících opatření. Nejsou nutné žádné dodatečné hardwarové komponenty. Snížení emisí tak nebude mít na cenovou dostupnost dieselových vozidel vliv.

Přijde diesel kvůli nové technologii o svoji výhodu spotřeby paliva a s tím spojenou klimatickou výhodu?

Ne, vývojáři měli jasný cíl snížit emise oxidů dusíku a zároveň zachovat komparativní výhodu CO2. Diesel si tak zachová svoji výhodu v ochraně klimatu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!