Bosch: Polovodiče jsou klíčové pro automobily budoucnosti

26. listopadu 2018, 10:51

Polovodiče jsou klíčovým komponentem elektrických systémů. Regulují hnací ústrojí a manipulaci s vozem, informují navigační systém, kterým směrem vozidlo míří, a v případě potřeby dávají airbagům signál k jejich aktivaci. Bosch vyrábí polovodiče již více než 45 let a je jedním z předních světových výrobců pro aplikace mobility.

Polovodiče firmy Bosch

„Přes jejich dlouhou historii jsou polovodiče především budoucností. Tyto komponenty jsou pro moderní mobilitu klíčové a jen stěží si bez nich představíme současné automobily,“ říká Jens Fabrowsky, člen představenstva divize Bosch Automotive Electronics.

V roce 2016 v sobě mělo celosvětově každé nově registrované vozidlo v průměru více než devět čipů Bosch.

Obor číslo jedna: polovodiče pro automobilový průmysl

Oborem číslo jedna na trhu s polovodiči je výroba čipů pro vozidla. Bosch vyrábí inteligentní vozidla od roku 1970, kdy je začal vybavovat integrovanými obvody pro specifické aplikace (ASICs = Application-specific integrated circuits). Ve vozidlech jsou čipy vystaveny silným vibracím a extrémním teplotám, které se pohybují od teplot hluboko pod nulou až výrazně nad 100 stupňů Celsia. To vyžaduje vyšší nároky na odolnost těchto speciálních komponent. Vyvíjení polovodičů, které zvládnou odolávat takovému namáhání po celou dobu životnosti vozidla, je intenzivní proces.

Elektromobilita a asistenční systémy pro řidiče zvyšují poptávku

Stávající portfolio polovodičů společnosti Bosch se zaměřuje na mikroelektromechanické systémy (MEMS = MicroElectroMechanical Systems), ASIC pro elektronické řídící jednotky vozidel a výkonové polovodiče. Bez posledně zmiňované položky by nebyly hybridní a elektrická vozidla, jelikož regulují elektromotor a zajišťují co nejefektivnější využívání baterie. Vedle elektrifikace si díky silnému nárůstu poptávky po asistenčních systémech řidičů nachází svou cestu do automobilů stále více polovodičů s více a více funkcemi.

Čipy s vestavěnou „inteligencí“, známé jako ASIC, jsou přizpůsobeny konkrétní aplikaci; například při signalizaci pro airbagy ve vozidle v případě nutnosti jejich aktivace. Tyto čipy řídí manipulaci s cílem zajistit nepřetržitě bezpečnou jízdu. Zesilují také měřený signál z radarových snímačů tak, aby varování o vzdálenosti fungovalo spolehlivě po celou dobu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!