Dobře známé a méně známé funkce žhavicích svíček

21. ledna 2019, 16:01

Když nastane zimní období, závisí start naftového motoru na vlastnostech žhavicích svíček. Všechny jejich varianty umožňují zlepšit studený start, avšak některé z jejich druhů poskytují při nízkých teplotách další výhody. Přední světový výrobce žhavicích svíček nabízí několik rad na toto téma.

Žhavicí svíčka NGK

Na rozdíl od benzinových motorů fungují naftové jednotky na principu samovznícení. Vzduch je nasáván do válců a poté dochází k jeho výraznému stlačení, kdy dosahuje teploty 700°- 900° Celsia. Díky tomu se vstřikované palivo vznítí. Ale při studeném startu nebo při nízkých teplotách se však může vzduch dostat z válců a znemožní se tak start motoru. Aby bylo dosaženo požadované teploty, musí být do spalovací komory dodána dodatečná dávka tepla.

Technologie žhavicích svíček

Perfektní odpovědí na nutnost vhodného zahřátí v proměnlivých podmínkách jsou moderní žhavicí svíčky: „Jsou nepostradatelným dílem, který zajišťuje správnou funkci každého dieselového motoru, a proto je nelze opomenout“ – vysvětluje Wojciech Łyżwa, General Manger Eastern Europe firmy NGK SPARK PLUG EUROPE. „Pracují jako topné spirály. Před spuštěním motoru je elektrická energie dodávána do žhavicí svíčky, která se ohřívá na velmi vysokou teplotu. To je označováno jako předžhavení. Vytvoří se tak dodatečné množství tepla, které potřebují ke startu všechny dieselové motory při nízkých teplotách.“

Existují dvě hlavní technologie žhavicích svíček – s kovovým a keramickým topným tělesem. Přestože jsou si navzájem velmi podobné, značně se liší v odporu a napětí, a proto nejsou vzájemně zaměnitelné.

Žhavicí svíčky s kovovou tyčinkou zahrnují:

  • standardní svíčky
  • svíčky SRM (samoregulační svíčky)
  • svíčky AQGS (pokročilé svíčky s rychlým ohřevem)

V každém z těchto typů byla použita žhavicí spirála uvnitř žhavicí tyčinky vyrobené z kovu odolného vůči vysokým teplotám. Extrémně stlačený speciální materiál – oxid hořečnatý – nacházející se uvnitř žhavicí trubice chrání žhavicí spirálu proti vibracím a jako dokonalý tepelný vodič rychle přenáší teplo na vnější stranu, čímž zvyšuje teplotu ve spalovací komoře a zapaluje palivo.

Naproti tomu jsou keramické žhavicí svíčky navrženy tak, aby fungovaly i v těch nejnepříznivějších podmínkách. Vzhledem k vysokému bodu tání keramického materiálu jsou tyto svíčky schopny odolat rychlému zahřátí na vyšší teploty po delší dobu životnosti. Tento typ žhavicích svíček zahrnuje:

  • první generaci SRC svíček (samoregulační keramika), vybavené kovovou topnou spirálou
  • svíčky druhé generace HTC (vysokoteplotní keramika) s keramickým topným článkem
  • nejnovější generaci NTHC (nová vysokoteplotní keramika), svíčky vybavené plně keramickým topným článkem zajišťujícím nejvyšší možný výkon

Technologie nové vysokoteplotní keramiky je průkopnickým řešením vyvinutým společností NGK. Jejím cílem bylo podpořit výrobce automobilů při snižování velikosti komprese ve vznětových motorech, což je reakce na stále více omezující evropské normy v oblasti snižování emisí nebezpečných látek.

Kvalita OE dělá rozdíl

V současné době jsou obě hlavní technologie žhavicích svíček široce dostupné. Ukázalo se však, že účinnost žhavicích svíček závisí na precizní konstrukci a kvalitě výroby.

Jak potvrzuje pan Łyżwa: „Doporučuje se používat žhavicí svíčky pocházející pouze od spolehlivého výrobce, který také dodává své výrobky do prvovýroby. Společnost NGK již od šedesátých let vyvíjí řešení předohřevu pro přední výrobce automobilů – z hlediska výkonu, parametrů a ochrany životního prostředí. Proto mnoho jejich žhavicích svíček – včetně NHTC a AQGS – bylo přímo převzato z OE.“

Klíčové pro motory vybavené filtrem pevných částic DPF

Existuje ještě jeden důvod, proč je optimální výkon žhavicí svíčky klíčový nejen v zimě, ale i v průběhu celého roku. Týká se to podpory procesu čištění výfukových plynů během chodu motoru.

„V dieselových automobilech musí být žhavicí svíčky z důvodu snižování emisí schopny dožhavovat již od prvních kilometrů po startu.“ – dodává Wojciech Łyżwa – „Kromě toho mnoho výrobců automobilů potřebuje žhavicí svíčky, které jsou schopné žhavit periodicky. Tímto způsobem chrání motor před nadměrným zchlazením a také umožňují správnou regeneraci filtru pevných částic DPF.“

Je nutné zdůraznit, že žhavicí svíčky mají v dieselových motorech, pro některé překvapivě, řadu funkcí. Wojciech Łyżwa shrnuje: „Kromě toho, že pomáhá motoru při studeném startu, snižuje potřebný kompresní poměr, přispívá také ke snížení emisí ve výfukových plynech. Mají přímý vliv na plynulý chod motoru a také dobře fungují v systémech start-stop. Minimalizují ukládání sazí z neúplného spalování ve spalovací komoře a dokonce pomáhají filtru pevných částic DPF v regeneračním procesu. Je to proto, že zvyšují teplotu ve spalovací komoře, což zase zvyšuje teplotu výfukových plynů. Dnes jsou žhavicí svíčky skutečně nedílnou součástí řízení moderních, komplikovaných vznětových motorů.“

Doporučujeme shlédnutí videí NGK SPARK PLUG na téma práce žhavicích svíček při nízkých teplotách dostupných na kanálu YouTube nebo prostřednictvím technické platformy: www.tekniwiki.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!