Společnost Schaeffler elektrifikuje užitková vozidla

20. září 2019, 13:04

Společnost Schaeffler prošlapává cestu pro budoucí elektrifikaci užitkových vozidel. Desítky zájemců a expertů se o tom přesvědčily v rámci akce VDI na zkušební trati v Bühlu. Společnost tam představila modulární systém zahrnující digitalizaci, E-Drive a Space Drive.

Klíčové technologie pro elektrifikaci užitkových vozidel podle společnosti Schaeffler budou palivové články, modulární systém, systém Space Drive typu drive-by-wire a další digitální řešení. V elektrifikaci osobních aut má Schaeffler již několik úspěšných projektů za sebou. Dalším logickým krokem je tak elektrifikace užitkových vozidel.

Se svými novými aktivitami v sektoru „Heavy Duty“ nabídne společnost Schaeffler řešení i pro užitková vozidla. Takové řešení bude daleko přesahovat současné produkty pro motory, převodovky a podvozkové systémy na trhu.

Společnost Schaeffler elektrifikuje užitková vozidla

E-Drive: Modulární systém umožňuje řešení specifických požadavků na prostor

Při elektrifikaci sériově vyráběných vozidel se dodavatelé nepotýkají pouze se zástavbovým prostorem a škálováním výkonu. Nejlepším možným způsobem musí být také vyřešen konflikt cílů, pokud jde o řadu variant a efektivitu nákladů.

Odpověď společnosti Schaeffler na tyto otázky je jednoduchá: Požadavky zákazníka lze rychle a efektivně splnit pomocí modulárního systému E-Drive pro elektrické pohonné systémy. Modulární systém E-Drive se skládá z elektromotoru, softwaru a výkonové elektroniky, což umožňuje vytvářet systémová řešení pro užitková vozidla podle specifikace zákazníka. A to zejména s ohledem na funkčnost a optimální účinnost. Zvláštní zmínku si zaslouží vysoká modularizační úroveň výkonové elektroniky, která umožňuje přizpůsobení řešení konstrukčnímu prostoru téměř každého požadavku.

Space Drive jako základ pro autonomní řízení úrovně 4 a 5

Další důležitý produkt pro autonomní řízení pochází od Schaeffler Paravan Technologie GmbH & Co. KG. Kromě své vlastní funkce, tedy ovládání pohonu a brzd, je klíčovým prvkem systému Space Drive – špičková technologie typu „drive-by-wire“ (pohon po drátu) – funkce „steer-by-wire“ (řízení po drátu), která umožňuje bezpečné a spolehlivé řízení vozidla pomocí čistě elektronických řídicích signálů.

Na rozdíl od jiných systémů tohoto typu má technologie Space Drive trojnásobnou redundanci a v současné době je jediným systémovým řešením na světě, které splňuje nejvyšší požadavky na kvalitu a bezpečnost a plní zejména přísný funkční bezpečnostní standard ISO 26262 ASIL D. Je jediným systémem svého druhu, který je celosvětově licencován pro použití na silnici, a zároveň má potenciál pro velkosériovou výrobu. Tato technologie také hraje hlavní roli v autonomním a poloautonomním řízení nákladních vozidel (nazývaných také „platooning“ – seskupování vozidel do tzv. jízdních čet) v neposlední řadě díky mimořádně přizpůsobitelnému softwaru. Technologii Space Drive používá již celkem 8500 vozidel, která zatím ujela více než miliardu kilometrů bez nehod.

Testovací jízdy

Přibližně 80 zainteresovaných vývojářů a inženýrů, kteří přijali pozvání společnosti Schaeffler k návštěvě Bühlu, dostalo příležitost „zažít“ tuto technologii naživo během znalostního fóra VDI „Užitková vozidla 2019 – kamiony, autobusy, dodávky, přívěsy“. Účastníci si mohli technologie vyzkoušet v reálných vozech – například Mercedes Benz Sprinter s integrovaným systémem Space Drive ovládaným pomocí joysticku namísto volantu, který přesvědčivě prokázal svou manévrovatelnost jak na rovině, tak při jízdě z kopce na zhruba 400 metrů dlouhé trati.

„Znalostní fórum VDI je pro nás ideální platformou, abychom mohli odborným návštěvníkům představit naši výkonnostní schopnost pro náročné aplikace,“ zdůrazňuje Matthias Zink, generální ředitel divize OEM ve společnosti Schaeffler.

„Spojujeme a rozšiřujeme naše odborné znalosti o nové činnosti v oblasti užitkových vozidel. Naše spolehlivé a nákladově efektivní moduly pro motory, převodovky a podvozkové systémy jsou již známy a vyhledávány v celém průmyslu a jsme přesvědčeni, že naše inovativní produkty pro hybridizaci a elektrifikaci hnacích ústrojí v užitkových vozidlech, jako jsou modulární systémy E-Drive, pomohou našim zákazníkům splnit ambiciózní mezní hodnoty emisí.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!