Inteligentní systém kontroly tlumení od KYB

19. června 2020, 16:08

Inteligentní systém kontroly tlumení (IDC) v systému zavěšení je nejnovější řešení vyvinuté společností KYB, které se momentálně používá v některých prémiových vozidlech. V Evropě ji v současnosti montuje do svých vozů skupina PSA a v Japonsku Toyota a Lexus.

Koncern PSA systém IDC využívá v automobilu DS7 pod názvem „DS Active Scan Suspension“. Dále ho můžete najít v Peugeotu 508 a nové DS9, jejíž prodeje odstartují v roce 2021. V Japonsku našel uplatnění ve vozidlech Lexus LS a LC a také Toyota Crown a Avalon.

Inteligentní systém kontroly tlumení od KYB

Tato technologie využívá tzv. „monokameru“, umístěnou za čelním sklem automobilu. Ta snímá a analyzuje silniční profil a poté informace odešle do elektronické centrální řídicí jednotky IDC. Systém pracuje se čtyřmi senzory výšky a třemi akcelerometry pro měření reakcí vozidla, mimo jiné rychlosti, brzdění a úhlu otáčení.

Řídicí jednotka neustále vypočítává optimální nastavení tlumičů, aby eliminovala jakékoli nerovnosti, zlepšila pohodlí a vytvořila zážitek z extrémně hladké jízdy. To se provádí prostřednictvím proporcionálního elektromagnetického ventilu na každém tlumiči, který reguluje vnitřní tlak mezi horní a dolní komorou, čímž poskytuje individuální kontrolu komprese a odskoku na všech čtyřech kolech.

Testy ukazují, že výhody systému jsou patrné zejména pro cestující vzadu, když skenovací systém snižuje vibrace, ke kterým dochází při jízdě na nerovném povrchu. To vše přináší výrazné zlepšení jízdního komfortu a přímý pozitivní dopad na bezpečnost. Hladší jízda totiž znamená, že všechna čtyři kola udržují lepší kontakt s povrchem vozovky pro bezpečnější ovládání a brzdění. Více pohodlí také udržuje lepší pozornost a omezuje únavu řidiče při řízení.

Systém tlumení IDC od KYB

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!