Reflektory Matrix Beam Laser pro Land Rover dostupné na aftermarketu

12. srpna 2021, 12:36

Společnost Valeo je výrobcem systému automobilového osvětlení Matrix Beam Laser založeného na technologii BeamAtic® PremiumLED. Řešení, které se dosud používalo pouze v prvovýrobě prémiových vozů, je nyní k dispozici i pro aftermarket. Společnost Valeo uvolnila do volného prodeje světla pro Land Rover Velar.

Jak systém Matrix Beam Laser funguje?

Systém Matrix Beam umožňuje jízdu s rozsvícenými světlomety, aniž by oslňoval protijedoucí vozidla. To zajišťuje lepší viditelnost za všech podmínek. Světelný paprsek se ovládá automaticky, aniž by řidič musel cokoli dělat.

Základní verze systému Matrix byla založena na světelných zdrojích LED. Matrix Beam Laser je dalším vývojovým krokem původního konceptu, rozšířeného o laserové diody – pro rychlejší odezvu a účinnější osvětlení.

Valeo Matrix Beam Laser

Matrix Beam Laser kombinuje výhody LED a laserové technologie. Při jízdě osvětluje běžný LED světelný paprsek silnici až na vzdálenost 300 metrů. Při zrychlování se aktivuje laser, který zdvojnásobí dosah paprsku a umožní řidiči vidět až na 600 metrů. Laserový projektor vysílá tři paprsky modrého světla na fluorescenční fosforovou desku. Ta je zodpovědná za přeměnu laserových paprsků na bílý světelný paprsek.

Laserové diody jsou přiřazeny k určitým sektorům reflektoru. Když se z protisměru přiblíží vozidlo, systém automaticky vypne část diod a vytvoří tak bezsvětelnou zónu. Jak se vozidlo přibližuje, vypínají se další diody a ty, které již nepředstavují riziko oslnění, se opět zapínají.

Matrix Beam Laser pro Land Rover Velar

Pro výkonná vozidla, jako např. Lexus IS 200T, BMW i8, Audi R8 nebo Land Rover Velar, je správné osvětlení vozovky zásadní. Světla musí pracovat bleskovou rychlostí a osvětlovat co nejširší a nejdelší pole, aby měl řidič optimální viditelnost a reakční dobu. Světlo generované laserem je bělejší a jasnější než světlo LED diod, což zaručuje „lepší rozlišení“ – rychlejší vidění detailů na silnici nebo překážek. Také dosah takového světla je mnohem větší než při použití pouze LED diod. Výhodou laseru je také o dvě třetiny nižší spotřeba energie, což se projevuje na delší životnosti světel a snížením emisí CO².

Laserové světlomety Matrix Beam jsou nyní k dispozici v nabídce společnosti Valeo pro Land Rover Velar vyráběný od roku 2017.

Matrix Beam Valeo pro Land Rover Velar

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!