Společnost ZF obstála v náročném prostředí

3. srpna 2022, 14:53

V první polovině roku 2022 se společnost ZF udržela na místě v globálně náročném a nestálém tržním prostředí. Za prvních šest měsíců letošního roku dosáhla obratu 21,2 miliardy EUR (2021: 19,3 miliardy EUR), což je o 10 procent více než v předchozím roce. Upravený zisk EBIT činil 851 milionů eur (2021: 1,0 miliardy eur), což odpovídá upravené marži EBIT ve výši 4,0 procenta (2021: 5,2 procenta).

Finanční výsledky ZF

„První polovina roku byla charakteristická mnoha nejistotami, kam zasahovaly i vnější vlivy. My v ZF jsme je jako tým dobře zvládli – zejména na základě zkušeností získaných v posledních dvou letech krize,“ řekl Wolf-Henning Scheider, generální ředitel ZF Friedrichshafen AG, když prezentoval pololetní údaje.

„Válka na Ukrajině, blokády v Číně související s pandemií, omezená dostupnost polovodičů a značná inflace ovlivnily naše podnikání. Zaměřujeme se na nalezení správné rovnováhy mezi očekáváními našich zákazníků a našimi cílovými zisky a zároveň zajišťujeme průběžné investice do budoucích technologií.“

Stabilní finanční klíčová čísla

Od ledna do června 2022 vygenerovala technologická společnost tržby ve výši 21,2 miliardy EUR (2021: 19,3 miliardy EUR), což představuje nárůst o přibližně 10 procent (5 procent očištěno o vlivy měn) ve srovnání s obdobím předchozího roku. Celosvětová výroba vozidel se během tohoto období snížila, přičemž produkce klesla o 2 procenta v segmentu osobních automobilů a o 28 procent v segmentu užitkových vozidel oproti údajům z předchozího roku.

Společnost vykázala hrubý zisk (EBIT) ve výši 851 milionů EUR (2021: 1,0 miliardy EUR). To odpovídá marži hrubého zisku (EBIT) ve výši 4,0 procenta (2021: 5,2 procenta). Volné finanční prostředky činily −630 milionů EUR (2021: −186 milionů EUR), za což mohou především bezpečnostní zásoby, které jsou ovlivněny měnovými vlivy a nárůstem cen materiálů.

„Ve slabém a nestálém tržním prostředí jsme prokázali stabilitu a vytrvalost,“ řekl finanční ředitel ZF Dr. Konstantin Sauer. „Výzvy nebudou menší ani ve druhé polovině roku. Jsme si však jisti, že udržíme směr díky sledování nákladů, neustálému a důslednému zmírňování inflačních vlivů a aktivní správě našich zásob. Pečlivě sledujeme naše roční finanční cíle.“

S ohledem na dosavadní vývoj a vyhlídky na několik příštích měsíců se ZF drží svého celoročního cíle, který se nemění. Společnost očekává mírný růst tržeb ZF Group v roce 2022, přičemž objem poprvé přesáhne 40 miliard EUR. ZF předpovídá marži hrubého zisku (EBIT) v rozmezí 4,5 až 5,5 procenta a volné finanční prostředky mezi 1 a 1,5 miliardami EUR.

Výhled je to však s upozorněním, protože společnost ZF očekává pokračování přetrvávajících problémů (inflace, válka na Ukrajině, omezená dostupnost polovodičů, nové propuknutí pandemie Covid-19). Případné výpadky dodávek plynu v Německu a Evropě by také mohly ovlivnit podnikání v letošním druhém pololetí. Společnost se na tento scénář připravuje. „Posilujeme již zavedená opatření, abychom dále snížili naši spotřebu energie – tak, jak je definováno v naší strategii udržitelnosti,“ zdůraznil generální ředitel Scheider.

ZF dále posílila základní kapitál: Poměr vlastního kapitálu se zvýšil z 18,6 procenta na konci roku 2021 na přibližně 24 procent k 30. červnu 2022. Kromě toho společnost zvýšila svůj stávající revolvingový úvěr (RCF) ze 3 miliard EUR na 3,5 miliardy EUR, což zaručuje atraktivní a dlouhodobě předvídatelné podmínky financování rok před splacením. Současným rozšiřováním skupiny klíčových bank společnost ZF zdůrazňuje svou silnou pozici na kapitálovém trhu.

Nové zakázky na elektrické pohony a platformu konektivity

Společnost ZF získala nové rozsáhlé zakázky na strategicky důležité technologie, jako jsou elektrické pohony. Objem objednávek v tomto segmentu nyní činí 23 miliard EUR pro osobní a užitková vozidla do roku 2030.

„ZF dnes nabízí kompletní a komplexní produktovou řadu systémů a komponent pro elektrickou mobilitu,“ řekl Wolf-Henning Scheider. To působivě podtrhl 12procentní růst prodeje divize Technologie elektrických pohonů v první polovině roku. „S novými objednávkami dokážeme zvládnout transformaci z konvenčních převodovek na čistě elektrické pohony. A můžeme minimálně kompenzovat eliminaci technologií u vozidel se spalovacími motory. Nyní se snažíme naši vedoucí roli dále rozšiřovat, například ve výkonové elektronice.“

Mezinárodní výrobce vozidel zadal značnou objednávku na první konfigurační fázi škálovatelné platformy konektivity ZF ProConnect, která bude uvedena do sériové výroby v roce 2024. ZF ProConnect umožňuje komunikaci mezi vozidly a dokonce i satelity (komunikace z vozidla na cokoliv – V2X) – vše prostřednictvím připojení ke cloudu. To zahrnuje služby, jako je plánování tras, vzdálené diagnostiky systému nebo správa vozového parku. Digitální obchodní modely jsou integrovány v rámci platformy, aby podpořily trend k softwarově definovanému vozidlu. Potenciální aplikace se otevírají také v autonomním řízení, kde je spolehlivá a stabilní konektivita nepostradatelná. Proto se ZF ProConnect používá také v autonomních dopravních systémech ZF Shuttle.

Odraz transformace ZF se objevuje i ve struktuře společnosti, kdy uzavřela smlouvy v rámci kolektivní smlouvy o transformaci („Tarifvertrag Transformation“) v několika německých městech, jako jsou Saarbrücken, Koblenz a Kreuztal. Díky těmto dohodám jsou závody konkurenceschopnější, otevírají zaměstnancům dveře do budoucna a vytvářejí podmínky pro nové produkty, které lze v těchto místech v budoucnu vyrábět.

Výhled: ZF na IAA Transportation v Hannoveru

Ve svém výhledu se Scheider také zmínil o přítomnosti ZF na veletrhu IAA Transportation v německém Hannoveru. ZF divize pro řešení užitkových vozidel při této příležitosti poprvé představí průkopnická řešení pro zákazníky těchto vozidel a provozovatele vozových parků ve své nové pozici jako největšího světového dodavatele užitkových vozidel po integraci společnosti Wabco. Od 20. do 25. září bude ZF přítomna na hannoverském výstavišti (hala H21, stánek A90). Zaměří se na nové elektrické pohony pro užitková vozidla a přívěsy a také na vývoj softwaru, jako je ZF SCALAR – digitální platforma založena na umělé inteligenci pro efektivní správu vozových parků užitkových vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!