ZF rozšiřuje technologie pro elektrickou a automatizovanou mobilitu NOW

6. ledna 2023, 12:47

Na veletrhu CES 2023 oznamuje globální technologická společnost ZF Group významný pokrok ve své práci na rozšiřování technologií, které mění pravidla hry a naplňují slib společnosti: Next Generation Mobility NOW. Klíčový vývoj napříč všemi oblastmi má za cíl urychlit celosvětový nástup elektromobility, automatizované dopravy a softwarově definovaných vozidel.

Vysoce výkonný počítač ZF ProAI posouvá hranice ještě dále díky multidoménové verzi

Nová edice vysoce výkonného počítače ZF ProAI s podporou více domén znamená, že jedno zařízení může podporovat funkce ADAS, infotainmentu nebo podvozku na samostatných deskách. To zahrnuje konfigurace systému na čipu (system-on-chip) od více dodavatelů. Dokonce je schopen paralelně hostovat více operačních systémů, např. QNX pro funkce ADAS a Android Auto pro infotainment. Další velkou výhodou je, že softwarové balíčky již vyvinuté a implementované na konkrétních mikroprocesorech lze přenést do vícedoménové struktury.

Aby tomu společnost ZF vyhověla, zvýšila celkový výpočetní výkon a dosáhla až 1.500 TOPS, což je o 50 % více než u předchozí high-endové verze. Nová multidoménová edice ZF ProAI zároveň nabízí extrémně dobrou energetickou účinnost 5 TOPS na watt při zachování kompaktního balení o rozměrech 12 × 6 × 2 palce. Multidoménové ZF ProAI reaguje na očekávání společnosti, že již v roce 2025 bude 30-40 % platforem nových vozidel založeno na doméně.

Portfolio vysoce výkonných počítačů ZF ProAI je plně industrializováno a připraveno k uvedení na trh, přičemž již bylo objednáno 14 milionů kusů a očekává se další růst. Zahájení sériových dodávek je naplánováno na rok 2024. Blížící se sériová výroba těchto výkonných superpočítačů je důkazem strategie společnosti ZF a její schopnosti v krátké době vyvinout a rozšířit klíčové stavební prvky budoucích koncepcí vozidel.

Kontaktní topné zařízení ZF Heat Belt je zaměřeno na úsporu energie

V další světové premiéře na veletrhu CES 2023 představuje společnost ZF svůj pás Heat Belt, chytrý nápad, který má pomoci snížit spotřebu energie na vytápění kabin pro cestující ve vozidlech. Kontaktní vyhřívací zařízení ohřívá přední část karoserie prostřednictvím vetkaných drátů. Tím je dosaženo maximální povrchové teploty 40 °C / 104 °F při spotřebě pouhých 70 wattů energie. Instalace je jednoduchá a není třeba nastavovat navíječe a předpínače bezpečnostních pásů. Kombinace vyhřívacího pásu ZF s dalšími kontaktními topnými tělesy, jako je vyhřívání sedadel nebo volantu, umožňuje řidiči nastavit nižší úroveň vyhřívání kabiny – což může prodloužit dojezd elektromobilu v chladných podmínkách až o 15 %.

Světová premiéra nové generace kyvadlové dopravy úrovně 4 přináší vysoce modulární řešení pro smíšená provozní prostředí

Kyvadlová doprava nové generace společnosti ZF představená na veletrhu CES 2023 bude schopna autonomní jízdy úrovně SAE 41, a tedy tam, kde to místní legislativní rámec dovoluje, bude schopna manévrovat ve smíšeném provozu bez bezpečnostního pracovníka. Společnost ZF tím umožňuje provoz autonomních dopravních systémů v hustě obydlených oblastech bez nutnosti segregovaných nebo vyhrazených pruhů pro kyvadlovou dopravu a významně přispívá k dekarbonizaci.

Do komplexního systému autonomního řízení ZF, jehož jádrem je ZF ProAI, je integrován Virtual Driver. Skládá se ze dvou hlavních částí, výkonnostní a bezpečnostní dráhy. Obě společně umožňují bezpečný a spolehlivý provoz kyvadlové dopravy 4. úrovně nebo jiných dopravních prostředků. Ta bezpečnostní sleduje komplexní situace v rámci bezpečnostních aspektů, definuje virtuální ochranná zábradlí pro výkonovou cestu a v případě potřeby zasahuje, aby pomohla zmírnit kritické situace. Výkonová dráha mezitím umožňuje plynulou jízdu v komplexních scénářích. Společnost ZF ji vyvinula ve spolupráci se společností Oxbotica, světovým lídrem v oblasti softwaru pro autonomní vozidla ve firmách.

Nové kyvadlové vozidlo pro smíšený provoz schopné dosáhnout úrovně 4 se vyznačuje také plně modulární konstrukcí interiéru, která umožňuje přizpůsobit jej specifickým potřebám zákazníka. Připojuje se k rostoucímu portfoliu ZF vedle stávajícího modelu shuttle, který je již součástí ekosystému ZF ATS pro segregované nebo vyhrazené jízdní pruhy. Nejnovější verze tohoto shuttle se nedávno dočkala uvedení do provozu v obchodním parku Rivium v Rotterdamu / Nizozemsko.

Rozšíření všech klíčových komponent pro softwarové funkce a integrované systémy E2E

Kromě více než dvou milionů elektromotorů vyrobených od roku 2008, které významně přispívají ke snižování emisí CO2, je pro rychlou realizaci budoucích koncepcí vozidel zásadní rychlé rozšiřování inteligentních komponent a integrovaných hardwarových/softwarových systémů. Společnost ZF zaznamenává silný růst prodeje svých inteligentních senzorů a akčních členů, přičemž v letošním roce budou zahájeny objemové zakázky ve všech hlavních regionech včetně Číny. Inovativní kamerové systémy ZF, jako je například Smart Camera 4.8, již překročily prodej 50 milionů kusů, přičemž jen v roce 2022 se jich vyrobí 10 milionů.

Stejně tak se zrychluje prodej inteligentních pohonů pro plně automatizované drátové (by-wire) řízení vozidel. V příštích několika letech budou ve všech hlavních regionech zahájeny objemové kontrakty s mnoha výrobci automobilů.

V rámci holistického přístupu pomáhá společnost ZF svým zákazníkům využívat cloudové sdílení informací a dat prostřednictvím své vysoce výkonné platformy konektivity ZF ProConnect. Jako pokročilý modul konektivity s modulárním hardwarem a přizpůsobitelným softwarem obsahuje nejnovější technologie pro komunikaci ve vozidle a externí komunikaci prakticky pro jakýkoli typ vozidla.

Společnost ZF nabízí také samostatné softwarové produkty, které mohou výrobci OEM integrovat do svých individuálních systémových architektur.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!