Společnost ZF se připojuje k asociaci Navigation Data Standard

17. května 2023, 9:02

Společnost ZF se připojila k asociaci Navigation Data Standard (NDS). V tomto sdružení výrobci automobilů, dodavatelé, poskytovatelé map a vývojáři mapových aplikací a služeb vytvářejí globální standard pro digitální mapy ve formátech se standardním (SD) a vysokým (HD) rozlišením. Společnost ZF přispívá svými odbornými znalostmi v oblasti vývoje systémových řešení a technologií inteligentních snímačů a těží z otevřené výměny informací o řešeních digitálních map se zákazníky a dalšími účastníky automobilového průmyslu.

ZF data

Společnost ZF využije tento standard jak pro vlastní vývoj v oblasti pokročilých asistenčních funkcí a autonomního řízení, tak pro rozšíření svého portfolia produktů na cestě k softwarově definovanému vozidlu – například pokud jde o služby založené na poloze nebo nabídky V2X (vehicle-to-everything), které propojují vozidlo s jeho okolím.

Rozsah digitálních mapových podkladů je rozsáhlý a komplexní. Výměna informací založených na geodatech mezi systémy a poskytovateli je složitá. Sdružení NDS poskytuje specifikaci pro standardizovanou přípravu a použití mapových informací, čímž umožňuje svým členům synergické efekty a propojení.

„Jako člen máme přístup ke standardům a můžeme se aktivně podílet na jejich dalším vývoji,“ vysvětluje Dr. Dirk Walliser, vedoucí výzkumu a vývoje ve společnosti ZF. „Přístup k nástrojům NDS nám také usnadňuje vývoj globálních řešení založených na geodatech pro softwarově definovaná vozidla budoucnosti a jejich nabídku v souladu s požadavky trhu – v rámci celého koncernu.“

Členy sdružení je také řada společností z automobilového průmyslu, včetně mnoha zákazníků a partnerů společnosti ZF. Zejména při vývoji pokročilých asistenčních funkcí nebo funkcí autonomního řízení hrají mapové podklady důležitou roli. Používají se k porovnávání a ověřování informací ze senzorů během jízdy, poskytují další potřebné informace a umožňují vozidlu vytvářet realistický obraz svého okolí.

Mapové podklady jsou předpokladem bezpečné a automatizované mobility

„S rozšířením softwarově definovaných vozidel a s tím souvisejícím nárůstem významu moderních asistenčních funkcí je pro nás stále důležitější používat standardizovaná mapová data i pro cloudové přehrávání našich funkcí,“ pokračuje Walliser.

Dva příklady ukazují, jak může společnost ZF využít standardizovaná mapová data k rozšíření svých řešení a jejich zatraktivnění. Monitorování stavu vozovky je založeno na snímači ZF integrovaném do podvozku. Dokáže detekovat nerovnosti povrchu vozovky, jako jsou například výmoly. Pouze díky standardizovanému porovnávání nerovností a výšek vozovky na digitálních mapách mohou z této analýzy těžit i ostatní – například další vozidla, jejichž elektronika podvozku a systémy aktivního odpružení se díky takové službě založené na datech mohou lépe přizpůsobit podmínkám.

Mezi asistenční funkce pro řidiče, které společnost ZF již vyvinula, patří adaptivní tempomat (ACC), který může společnost ZF sladit s mapovými podklady pro zvýšení efektivity jízdy. S ohledem na vzdálenost a rychlost se nejen orientuje podle vozidla jedoucího před ním, ale zohledňuje také stoupání a klesání pro optimálně efektivní využití energie pohonu a dokáže tak včas „ubrat plyn“ před obzvláště prudkými zatáčkami.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!