Víceúčelové oleje ve velkém testu

26. října 2023, 16:25

Mazivo, ochrana proti opotřebení, ochrana proti korozi, vytěsňovač vody a kontaktní sprej v jednom? Jen dva z dvanácti testovaných olejů jsou skutečně víceúčelové. Sprej LIQUI MOLY LM 40 se umístil s dobrým hodnocením.

Víceúčelové oleje jsou velmi oblíbené jako univerzální pomocníci, ať už v autě, v dílně nebo v domácnosti. Zasekne se zámek dveří či šroub na vadném výfuku, vržou dveře od bytu, nejde nastartovat sekačka na trávu, nutně potřebujete promazat řetěz na kole – ať už jsou úkoly jakékoli, univerzální oleje slibují řešení ve všech případech. K čemu jsou ale oleje skutečně dobré?

Odborníci na testování z největšího německého motoristického časopisu testovali dvanáct víceúčelových olejů ve spreji v kategoriích návod k použití, bezpečnost, aplikace, účinek a snášenlivost s materiály. Výsledek je zklamáním. Z dvanácti víceúčelových olejů splňují přísliby uvedené na etiketě pouze dva.

Vítězem v testu i v poměru cena/výkon je víceúčelový sprej LIQUI MOLY LM 40

S hodnocením „dobrý“ je vítězem testu a vítězem poměru cena/výkon víceúčelový sprej LM 40 od LIQUI MOLY. Obstál v testu ve všech kritériích, která má splňovat dobrý víceúčelový olej: Má velmi dobré penetrační vlastnosti, dokonale vytěsňuje vodu, je šetrný k materiálu a navíc dobře chrání před korozí. Dokonale obstojí také jeho mazací schopnosti, velmi dobré výsledky má v ochraně proti opotřebení. A to vše při vynikajícím poměru cena/výkon za necelých šest eur za 200ml plechovku.

Na druhém a třetím místě následují v tabulce výsledků víceúčelový olej S 100 od Dr. Wack a od výrobce Würth, rovněž s hodnocením „dobrý“. S 100, taktéž univerzální produkt, boduje dobrými výsledky v ochraně proti opotřebení a korozi, v účinku mazání a vytěsňování vody a také v bezproblémové snášenlivosti s materiály. Také víceúčelový olej Würth nenechává žádná přání v oblasti mazání nesplněná, ale je slabší v ochraně proti opotřebení a korozi.

Dobrá mazací schopnost, ale slabá ochrana proti opotřebení

Na následujích místech skončilo hned devět produktů, z nichž žádný již není víceúčelový. Celkovým hodnocením „uspokojivý“ jsou hodnoceny oleje Weicon W 44 T Multi-sprej (dobré mazací schopnosti, ale slabá ochrana proti opotřebení), Mannol 9899 M-40 Lubricant (dobře maže, téměř žádná ochrana proti opotřebení), multifunkční sprej Sonax SX 90 plus (dobrý mazací účinek, jinak průměrné výkony), multifunkční olej WD-40 (mazací účinek a ochrana proti opotřebení zklamání), univerzální olej Ballistol (dobrý mazací účinek, ale jako kontaktní sprej nepoužitelný) a multifunkční olej Nigrin Performance (průměrný mazací účinek, žádná ochrana proti korozi a opotřebení).

S hodnocením „dostatečný“ skončily na posledních třech místech víceúčelový sprej Petec MF 500 (přijatelný z hlediska mazacího účinku, nejhorší výkon co do ochrany proti korozi a opotřebení), multifunkční olej Caramba Super Plus Premium (dobrý z hlediska ochrany proti korozi, nedostatečný mazací účinek a nedostatečná ochrana proti opotřebení). Na posledním místě v testu je multifunkční olej Bauhaus BH-40 (vhodný jako kontaktní sprej, slabý mazací účinek, velmi nízká ochrana proti opotřebení a rzi).

Testování probíhalo takto:

Odborníci v odborné laboratoři zkoumali v testu všechny víceúčelové oleje, kdy posuzovali návod k použití, bezpečnost, aplikaci, účinek a snášenlivost s materiály. Důležitým aspektem byla ochrana proti opotřebení. Při této zkoušce se používá zkušební přístroj k měření vibrací a opotřebení třením. Tribometr umožňuje vysoce přesné měření tření a opotřebení. Čím nižší je součinitel tření a čím menší je opotřebovaná plocha, tím lépe olej chrání před opotřebením. Testování byl podroben také mazací účinek. Mazací schopnost olejů se zjišťuje pomocí takzvaného Bruggerova testu. Ochrana proti korozi se testuje pomocí zkoušky solnou mlhou, při které se plechy hodnotí podle velikosti nerezavějící plochy a podle stupně poškození korozí. Dalšími důležitými body testování olejů jsou penetrační schopnosti a schopnost vytěsňování vody. Posledním testovacím kritériem je snášenlivost s materiály. Snášenlivost s lakem se testuje na černě lakovaných zkušebních plechách. Při zkoušce snášenlivosti polykarbonátu se po ukončení testu kontrolují a vyhodnocují speciální zkušební destičky ohledně trhlin v důsledku pnutí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!