Brake-by-Wire: Plně elektrický brzdový systém vyvinutý společností ZF pro softwarově definovaná vozidla

13. listopadu 2023, 15:07

Společnost ZF na svém Dni mobility nové generace v Šanghaji poprvé představila nový, čistě elektromechanický brzdový systém. Brzdná síla je generována na každém kole elektromotorem, tj. bez hydraulického systému a brzdové kapaliny. Brzdový systém byl vyvinut ve vývojových centrech společnosti ZF v Číně, USA a Německu pro globální trh.

„Náš čistě elektricky řízený brzdový systém je významným doplňkem našeho portfolia síťových podvozkových systémů,“ řekl Dr. Holger Klein, generální ředitel skupiny ZF. „S těmito systémy by-wire otevíráme dveře do nové éry řízení vozidel.“

Klein dodal, že to platí zejména pro softwarově definovaná a elektricky poháněná vozidla, kde má tento typ brzdového systému ještě více výhod a otevírá novou svobodu při konstrukci a vývoji.

Brake-by-Wire

V takzvaném „suchém“ brzdovém systému již není zapotřebí brzdová kapalina. Brzdný tlak tedy již není vytvářen tlakem kapalin v hydraulickém systému, ale elektromotory. Brzdné signály z brzdového pedálu do elektromotoru jsou rovněž přenášeny čistě elektricky, proto se používá termín „suchá brzda“ („dry brake-by-wire“).

Bezpečné, spolehlivé a udržitelné

V porovnání s konvenčními brzdovými systémy umožňuje nový brzdový systém brake-by-wire, jako je integrované řízení brzd (IBC), kratší brzdnou dráhu, lepší rekuperaci brzdné energie a nižší náklady na údržbu.

Při automatickém nouzovém brzdění může být brzdná dráha při rychlosti 100 km/h až o devět metrů kratší než u konvenčních brzdových systémů. Kromě toho mohou elektromobily dosáhnout až o 17 % delšího dojezdu díky ještě lepší rekuperaci brzdné energie.

Zejména u suchých brzdových systémů lze snížit zbytkové odporové momenty, které vznikají u konvenčních brzdových systémů v důsledku minimálního kontaktu mezi brzdovými destičkami a brzdovými kotouči, téměř na nulu. To má za následek ještě nižší emise pevných částic způsobené otěrem brzd. Tento nižší odpor během jízdy také šetří energii a může zvýšit dojezd elektromobilu.

Odstranění hydraulického systému znamená výrazně nižší náklady na montáž a logistiku i při výrobě vozidla, protože systém se skládá z méně dílů. A v průběhu životnosti vozidla je přínosem pro uživatele, protože brzdové kapaliny již není třeba měnit, čímž se snižuje množství servisních úkonů v dílně.

Přestože již neexistuje mechanické spojení mezi brzdovým pedálem a brzdovými akčními členy, pocit z brzdění je stejný jako u hydraulické brzdy. Bezpečnost přenosu a zpracování dat, stejně jako napájení elektromotorů, je zajištěna zdvojením všech spojů a systémů, což je běžné i u drátových systémů v letectví.

Čistě elektrické, čistě hydraulické nebo kombinované

S více než 50 lety zkušeností s vývojem a výrobou brzdových systémů a s více než třemi miliardami vyrobených brzdových komponentů je ZF jedním z největších a nejznámějších dodavatelů na světě.

Výrobci vozidel si mohou podle svých požadavků sestavit optimální brzdový systém od klasického čistě hydraulického až po nový čistě elektrický brzdový systém. Možné jsou i hybridní formy, například s hydraulickým systémem vpředu a čistě elektrickým systémem na zadní nápravě. Kromě toho ZF nabízí všechny komponenty brzdového systému z jedné ruky, od kolových brzd přes parkovací brzdy a hardware až po software.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!