LIQUI MOLY uvádí na trh aditivum pro AdBlue

11. března 2024, 9:00

Kdo jezdí s moderním sériovým naftovým motorem, musí tankovat nejen palivo, ale také močovinu. Rozpuštěná ve vodě se prodává pod názvem AdBlue®. Pouze s tímto redukčním činidlem mohou výrobci vozidel splňovat normy pro emise oxidů dusíku platné v Evropě. Proto firma Liqui Moly zavádí do nabídky nově vyvinuté aditivum DEF Anti Crystal Additive K.

DEF Anti Crystal Additive od Liqui Moly

Motorová nafta je nutná k tomu, aby se vozidlo mohlo pohybovat. AdBlue® vytváří podmínky pro to, aby vznětový motor splňoval zákonem předepsané hodnoty oxidů dusíku. Redukční činidlo AdBlue®, známé také jako Diesel Exhaust Fluid (DEF), se vstřikuje do horkého výfukového potrubí prostřednictvím oddělené nádrže.

„Tam se roztok vypařuje. Protože na povrchu výfuku vzniká kapalinový film, při kterém se voda odpařuje rychleji, než se může rozkládat močovina, může docházet k vytváření usazenin,“ říká David Kaiser, vedoucí výzkumu a vývoje ve společnosti LIQUI MOLY. Je zodpovědný za vývoj aditiva DEF Anti Crystal Additive K. „Aditivum snižuje teplotu za účelem dosažení takzvaného Leidenfrostova jevu. Tento efekt podporuje rozklad roztoku AdBlue® beze zbytků. Leidenfrostův jev snižuje tvorbu kapalinového filmu na povrchu výfuku,“ pokračuje David Kaiser.

Aditivum působí v systému dodatečné úpravy výfukových plynů, zkráceně systému SCR. Zkratka SCR znamená selektivní katalytická redukce. Pomocí této technologie jsou oxidy dusíku, které vznikají během procesu spalování ve vznětovém motoru, v katalyzátoru přeměňovány na elementární dusík a vodu. Ústřední součástí technologie SCR dodatečné úpravy výfukových plynů je dávkovací systém. Srdcem je čerpadlo.

Protože AdBlue® se skládá ze zhruba dvou třetin z demineralizované vody a z cca jedné třetiny z močoviny, může docházet ke vzniku usazenin. Při zahřívání močoviny vznikají za odštěpení amoniaku organické sloučeniny biuret a tiuret.

„Ve vedeních nebo dávkovacích ventilech se tvoří krystaly močoviny. K tomu dochází, když se voda v potrubí odpařuje,“ vysvětluje vedoucí vývoje. V extrémním případě to vede k ucpání systému AdBlue®. To může vést k poškození čerpadla a vstřikovacích trysek nebo k chybovému hlášení v řídicí jednotce motoru. „Tenzid obsažený v aditivu snižuje povrchové napětí v AdBlue®. Zabraňuje tvorbě kapek. Díky tomu pak nevznikají nežádoucí krystaly a usazeniny na vstřikovací trysce,“ říká David Kaiser.

Druhým slabým místem vodného roztoku je citlivost na chlad. Aby výrobci vozidel ochránili systém SCR před zamrznutím kapaliny, používají ohřívače. Ty se však aktivují pouze při nastartování motoru. „AdBlue® zamrzá od -11,5 °C.

„S naší přísadou lze bod tuhnutí snížit přibližně na -16 °C,“ říká David Kaiser.

Aditivum však působí pouze preventivně. Stávající krystalizaci lze odstranit pouze mechanicky. Ve většině případů k tomu dochází nákladnou výměnou dílů.

Přísada do AdBlue: DEF Anti Crystal Additive

Bezpopelná kombinace aditiv pro prevenci poruch v systému SCR dieselových motorů. Snižuje tvorbu usazenin v nádrži AdBlue® a systému vstřikování AdBlue®. Zlepšuje funkčnost při nízkých teplotách a zajišťuje nejjemnější rozprášení roztoku močoviny snížením povrchového napětí. Optimalizuje návrat AdBlue® do systému a tím minimalizuje riziko krystalizace AdBlue®.

Produkt je dostupný v balení:

  • 100 ml plechová dóza, obj. č. 21801 GB-I – produktové informace ve formátu PDF
  • 250 ml plastová lahvička, obj. č. 21799 GB-F-D-I-NL-ARAB-DK-S-FIN-N a 21838 E-P-H-RO-TR-GR-RUS-PL-CZ – produktové informace ve formátu PDF
  • 2,5 l plastový kanystr, obj. č. 21800 D-GB-I-E-P – produktové informace ve formátu PDF

Další informace naleznete na stránkách firmy LIQUI MOLY.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!