MANN+HUMMEL: Chladná voda pro lepší cirkulaci

17. října 2011, 0:00

Vzhledem k příští normě pro výfukové plyny Euro 6 sázejí vývojáři s větší intenzitou na inteligentní řízení teploty v motoru, aby dále snížili emise CO2.

Pro tento požadavek vyvinula společnost MANN+HUMMEL nový ventil. Active Cooling Thermomanagement Valve (ACT Valve) řídí až tři vodní okruhy nezávisle na sobě – a to v jakékoli kombinaci. Řídící centrálou je řízení motoru. Tak je možné v kterémkoli pracovním bodu a v jakékoli kombinaci podle potřeby regulovat vodní proud, například mezi chladičem, vytápěním interiéru a motorem.

Krátká doba reakce – přesná kontrola teploty
Dalšími výhodami nového systému v porovnání se zavedenými pasivními řešeními jsou rychlá reakce a přesná kontrola teploty chladiva. Motor se zahřeje značně rychleji než konvenční dilatační prvky s voskem a navíc nabízí nezávislý regulovatelný tok chladiva k interiérovému topení. Kromě toho se teplota chladiva neustále přizpůsobuje jízdním podmínkám. To snižuje třecí ztráty při částečném zatížení a zabraňuje, aby motor při plném zatížení klepal. Navíc je možné snížení emisí CO2 o dva až tři gramy na kilometr.

Pro pohon spínací jednotky si zákazníci mohou vybrat mezi stejnosměrným a krokovým motorem. Elektrický pohon ovládá tlačné ventily nad kotoučovými vačkami (lze srovnat s rozvodovým hřídelem v motoru) a reguluje tak jednotlivé vodní okruhy. Díky tomuto řešení se proudění dávkuje přesněji a vodní okruhy v chladicím systému jsou při vysokém tlaku spolehlivě vzájemně odizolovány. Navíc je spínací jednotka velmi kompaktní a je možné ji lehce integrovat i do úzkých motorových prostorů.

Novým ventilem pro optimální řízení teploty rozšiřuje MANN+HUMMEL své spektrum vysoce kvalitních výrobků pro chladicí okruh. Tento komponent ukazuje, jak se dá spotřeba paliva a emisí CO2 dále snížit díky inteligením řešením detailů a moderním technologiím na vnějším obvodu motoru. K dalším produktům společnosti MANN+HUMMEL pro chladicí okruhy motorů patří vyrovnávací nádrže chladiva, integrované výměníky tepla olej-voda pro olejové moduly a olejové vany a také skříň termostatu z plastu.

Zdroj: MANN+HUMMEL

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!