Valeo v zrcadle doby

20. května 2013, 21:35

Už 90 svíček by letos muselo být na pomyslném narozeninovém dortu firmy Valeo. Francouzského průmyslníka Eugèna Buissona asi ani nenapadlo, že když v roce 1923 otvírá ve městě Saint-Ouen továrnu na brzdová obložení a obložení spojek pod jménem Ferodo a přináší tímto obživu mnoha francouzským rodinám, že tak položí základy ke vzniku celosvětově známé firmy uznávané předními světovými automobilkami.

Padesátá až osmdesátá léta minulého století jsou v historii této firmy dalším důležitým milníkem. Přibývají další výrobní akvizice, výroba ve Francii už dávno nestačí, a tak vznikají pobočky ve Španělsku a Itálii. Díky rozrůstající se výrobě a sílícímu tlaku na kvalitu výrobků se firma (od roku 1980 už pod názvem Valeo, z latiny, znamenající „je mi dobře“) postupně stává hlavním hráčem v oblasti modernizace automobilových komponentů. Po spojení s dalšími firmami Valeo současně začíná působit i v oblasti elektrických a elektronických systémů.

Období konce minulého století je pak pro Valeo obdobím pozvolné globalizace. Vzniká strategie pro expanzi na mezinárodní trhy. Management společnosti se v této souvislosti odhodlává ke změnám ve výrobním programu. Firma opouští výrobu brzdových obložení, zapalování a houkaček. Naopak do popředí se dostávají zabezpečovací systémy vozidel, stěrače a světla. Důrazem na kvalitu výroby i výrobků, zvláště u stěračů a parkovacích asistentů, velmi rychle proniká značka Valeo do povědomí výrobců automobilů a stává se strategicky důležitým hráčem jak v oblasti prvovýbavy, tak i na trhu s náhradními díly.

Současná tvář Valeo
Dnes je společnost největším světovým výrobcem spojkového obložení. V oblasti výroby spojkových komponentů pro trh s náhradními díly je Valeo mezi trojicí největších výrobců. Je předním dodavatelem nejen pro koncerny PSA a Renault, ale i VW, BMW, Mercedes a Hyundai-Kia. A tak není divu, že spojky této značky najdeme i u těch nejvýkonnějších osobních i nákladních automobilů (např. Audi R8 V10, Ford Mustang V8 , Scania R 730 HP nebo MAN TGX V8 680 HP). Výrobní závody pro oblast prvovýbavy i trhu s náhradními díly jsou ve Francii, Španělsku, Itálii, Turecku a v Koreji.

Díky intenzivní mezinárodní spolupráci v oblasti inovací mohly vzniknut například pro prvovýbavu flexibilní setrvačníky pro tlumení axiálních vibrací a pro trh s náhradními díly např. spojky HEC s malým opotřebením jako náhrada spojky se samonastavovacím mechanismem nebo velmi populární sady “Kit4P” s pevným setrvačníkem a odpruženou lamelou jako náhrada dvouhmotového setrvačníku. Toto unikátní řešení slaví letos 10. výročí a pro trh s náhradními díly se vyrobilo již více než 1 milion sad.

21. století by se v historii Valeo dalo nazvat érou technologických inovací. Ve výrobě se stále častěji uplatňují poznatky z výzkumu, který hraje jednu z nejdůležitějších rolí ve vývoji společnosti. Neustálý tlak na ochranu životního prostředí nedoléhá jen na automobilky, ale v prvé řadě na jejich dodavatele. A tak před společností Valeo, respektive před jejími odborníky z výzkumu, stojí nemalé úkoly. Najít řešení vedoucí ke snížení produkce CO2, snížení spotřeby paliv u spalovacích motorů, snížit hmotnost jednotlivých komponentů vozidla, stejně jako dále pracovat na vývoji hybridních vozidel a elektromobilů. Strategií v oblasti obchodu je trvalé rozšiřování trhu s náhradními díly a postupné pronikání na asijské trhy.

http://www.valeo.com/en/the-group/our-history.html

http://www.youtube.com/ValeoGroup

 

Související články

Valeo obdrželo cenu “Innovative Development of the Year” za filtr ClimFilter™ Supreme
Valeo obdrželo cenu “Innovative Development of the Year” za filtr ClimFilter™ Supreme

V rámci poslední Moskevské mezinárodní Motor Show (MIMS) konané ve dnech 26. – 29. srpna 2013 v Rusku obdržela společnost Valeo ocenění v kategorii “Innovative Development of the Year” (inovační vývoj roku) za svůj polyfenolový kabinový vzduchový filtr neutralizující alergeny. Toto je prvním mezinárodním ohodnocením této inovace. Vzduch uvnitř kabiny vozidla může být až pětkrát […]

Moduly přívodu vzduchu Valeo: energetická účinnost a kompaktnost
Moduly přívodu vzduchu Valeo: energetická účinnost a kompaktnost

Moduly přívodu vzduchu Valeo jsou součástí nové architektury, která zvyšuje účinnost spalování u motorů s turbodmychadlem. Otvírají tak cestu k čistějším motorům s menší velikostí. Vodou chlazené moduly umožňují realizovat kratší a daleko kompaktnější okruh přívodu vzduchu. Zkrácením dráhy pro přívod vzduchu a následným zmenšením objemu vzduchu se zvyšuje dynamika přeplňovaných motorů. Tento systém napomáhá […]

3. Mistrovství Polska aftermarketových firem z Evropy pořádané firmou Valeo
3. Mistrovství Polska aftermarketových firem z Evropy pořádané firmou Valeo

V Chamonix se uskutečnilo 3. Mistrovství Polska aftermarketových firem Evropy, které sponzorovala firma Valeo. Soutěže se zúčastnili firmy Auto Kelly, Bardzi, Auto-Land, Gordon, Hart, Inter Cars, Motorol, Motogama, Moto-Profil a Tech CO. Firmy soutěžily v alpském lyžování na krásných svazích úpatí nejvyšší hory Evropy – Mont Blancu. Mistrovství se konalo ve dnech 2. až 6. […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 22. května 2013, 14:11 0 0

No, tedy, a jak se tedy stalo z Feroda Valeo? kdo koho koupil, prodal? Jak je to dnes? co konkurence?

Odpověď