Prediktivní nouzový brzdový systém Bosch jde do sériové výroby

12. května 2010, 0:00

Automatický nouzový brzdový systém Bosch jde poprvé do sériové výroby. Poskytuje účinnou podporu řidičům v situacích, v nichž hrozí zadní náraz.

„Zhruba 80 procent řidičů nesešlápne brzdu před nárazem zezadu vůbec, nebo nevyužije naplno schopnost auta zabrzdit,“ shrnuje Dr. Werner Struth, předseda představenstva divize Bosch Chassis Systems Control analýzu GIDAS, německé databáze dopravních nehod. Systém Bosch pomáhá řidičům správně zareagovat. Technickým základem tohoto systému je elektronický program stability ESP® a radarová čidla s dlouhým rozsahem LRR3 adaptivního jízdního ovládacího systému AAC, doplněná video senzorem. Tyto funkce budou nyní poprvé použity v novém Audi A8 jako součást balíčku „pre-sense“.

Kombinace dat z čidel pro nejlepší možné rozpoznání dopravní situace
15 % všech nehod v Německu, při nichž dochází ke zranění nebo úmrtí, jsou zadní nárazy. Prediktivní systémy, které vyhodnocují stav provozu před vozidlem, varují řidiče, pomáhají jim a nakonec automaticky reagují, mohou počet takovýchto nehod významně snížit. Čím dříve a přesněji lze situaci před vozidlem vyhodnotit, tím lépe může řídicí asistent řidiči pomoci. Technici ve firmě Bosch proto vyvinuli pro optimální rozpoznávání dopravních situací kombinaci radarových a video dat. Kromě vysoce výkonného brzdného ovládacího systému Bosch ESP®premium je Audi A8 vybaveno dvěma radarovými čidly umístěnými vpravo a vlevo v předním nárazníku. Tyto nové senzory Bosch třetí generace rozpoznají předměty pomocí paprsku šířky cca 40 stupňů na vzdálenost až 250 metrů a dokážou stanovit jejich polohu a rychlost. Za předním sklem je ve výšce zpětného zrcátka umístěna videokamera. Výhodou video technologie je vysoká úroveň obsahu informací, díky nimž se snadno identifikují osoby, vozidla i dopravní značky. Dalším přínosem je schopnost této technologie porovnat jeden obrázek s druhým a provádět úhlovou detekci předmětů. Radarový signál za svou stranu poskytuje přesná data co do polohy a rychlosti osob, vozidel a dopravních značek zobrazených video signálem.

Varuje, pomůže, zasáhne
V prvním kroku prediktivní nouzový brzdný systém rozezná potenciální překážku, jako je prudce zpomalující nebo zcela zastavující vozidlo, brzda se připraví na případné nouzové zabrzdění. To znamená, že se v brzdovém systému lehce zvýší tlak, který přiblíží brzdové destičky k diskům a připraví je tak k okamžitému snížení rychlosti pro případ následného aktivování brzd. Pokud řidič nezareaguje a vozidlo se dostane blíž, aktivuje se akustický varovný signál následovaný částečným automatickým přibrzděním provedeným krátkým stažením brzd. Pokud řidič stále ještě nereaguje, a není-li možné odvrátit srážku, systém zhruba půl vteřiny před nárazem automaticky naplno zabrzdí, aby se snížila rychlost nárazu a minimalizovaly se důsledky nehody.

Rozšířena byla i funkce ACC. Například s pomocí video dat systém reaguje rychleji při předjíždění jiných vozidel, a když jiné auto přejede do pruhu před Vás. Kromě toho se signály z videokamery Bosch využívají v novém Audi pro ovládání světlometů a pro systém varující před vyjetím z pruhu. Další funkce v ESP® poskytují jízdní pohodlí a bezpečnostní prvky. Kontrola jízdy do kopce například brání couvání vozidla ze svahu. Při tažení ESP® rozeznává nebezpečné vlnění návěsu a pomáhá řidiči reagovat.

Bosch vyrábí pro nové Audi A8 celou řadu dalších systémů a součástí: přístrojovou desku s velkým barevným displejem, řídící jednotku a čidla pro zádržné systémy, hlavní řídící jednotku, startér a pohon stěračů. Pro benzínové motory nových A8 dodává Bosch různé ovládací prvky motorů a dva dieselové motory montované do prvních A osmiček využívají vstřikovacích systémů s piezo ventily a vstřikovacím tlakem až 2000 barů.

Zdroj: bosch.cz

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!