Vracení dílů – Výsledky ankety

25. března 2019, 17:24

Koncem února jsme otevřeli téma „Vracení dílů“. Podle Vašich komentářů a také podle výsledků ankety je vidět, že je to velmi rozšířený jev, se kterým se setkal z motobranže snad každý. Děkujeme všem, kteří naší anketu vyplnili, a přináším dnes její výsledky.

Jak se podle naší ankety zdá, je vracení dílů v Čechách ještě běžnější než v Polsku. Zatímco 18 % polských servisů si neobjednává zboží navíc, tak u nás tuto praxi uznává pouze necelých 6 % dotázaných. Víc než čtvrtina účastníků ankety přiznává, že to dělá často.

Anketa vracení dílů 1

Nejčastějším důvodem pro takové jednání jsou především potíže s identifikací dílů – uvedlo to 73,5 % dotázaných. O mnoho méně lidí má problém diagnostikovat závadu.

Anketa vracení dílů 2

Vracení dílů není problém pouze pro distributory, ale také pro samotné servisy. Zákazníkovi budete dost těžce vysvětlovat, proč mu chcete namontovat díl, jehož obal zjevně není ve 100% stavu. Přitom podle naší ankety pouze necelá 4 % servisů nikdy nedostalo díl v nepoškozeném obalu.

Anketa vracení dílů 3

Ač je dodávka dílů v poškozených obalech zcela běžná praxe, neakceptuje to pouze necelých 10 % dotázaných. Skoro dvě třetiny respondentů to akceptuje, ale nelíbí se jim to.

Anketa vracení dílů 4

S poškozeným nebo dokonce chybějícím obalem se nabízí další otázka. Jde takové zboží prodávat za plnou cenu? I když si pravděpodobně nevybavíte člověka, který by si bez obalu koupil nějaký jiný sortiment za plnou cenu, tak u dílů je to pro dvě třetiny účastníků naší ankety normální věc.

Anketa vracení dílů 5

Podle toho taky vypadají odpovědi na řešení tohoto problému. Více než 23 % dotázaných současný stav vyhovuje a jen 2 % by nevadilo vratky zpoplatnit. Zbývající respondenti by vratky zpoplatnili pouze za určitých podmínek.

Anketa vracení dílů 6

Co říci na závěr? Snad jen to, že se chování českých a polských automechaniků příliš neliší a nadměrné vracení dílů jen tak brzo nezmizí.

Související články

ANKETA: Vracení dílů – problém nejen distributorů
ANKETA: Vracení dílů – problém nejen distributorů

Tabuizovaným tématem ve světě autoopravárenství je bezplatná možnost vracení dílů zpět distributorům, kterou autoservisy hojně využívají. Rádi bychom se Vás, našich čtenářů, zeptali, jakou máte s touto praxí zkušenosti. V tomto článku najdete mimo jiné výsledky podobné ankety našeho sesterského portálu, kterými jsme se nechali k anketě inspirovat.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

georgeus, 26. března 2019, 11:58 0 0

kolik lidí se zapojilo do ankety?

Odpověď

redakce, 27. března 2019, 11:52 1 0

Na anketu odpovědělo 156 respodentů.

Odpověď