Mechanici kritizují systém Start-Stop

12. září 2019, 9:10

Náš sesterský portál MotoFocus.pl uspořádal mezi svými čtenáři zajímavou anketu na téma škodlivého vlivu systému Start-Stop na některé části automobilu. Názory polských automechaniků jsou vcelku jednoznačné.

Podle drtivé většiny mechaniků, kteří se zúčastnili průzkumu, přispívá systém Start-Stop k rychlejšímu opotřebení motoru a dalších součástí vozidla. Lidé z branže nepochybují o tom, že tento systém způsobuje více škody než užitku.

Výrobci automobilů již zhruba 10 let používají systém Start-Stop ke snížení spotřeby paliva a emisí oxidu uhličitého a dalších znečišťujících látek. V průzkumu se kolegové mechaniků zeptali, co si myslí o vlivu tohoto řešení na trvanlivost částí vozidla.

Výsledky byly jednoznačné. Až 91,6 % mechaniků věří, že systém Start-Stop způsobuje rychlejší opotřebení motoru a jeho součástí. Pouze méně než 4 % účastníků mělo jiný názor.

Anketa o vlivu systému start-stop na opotřebení motoru 1

A co více, nadpoloviční většina účastníků průzkumu připustila, že ve svém vozidle během každé trasy deaktivuje (nebo by deaktivovala *) systém Start-Stop. Čtvrtina hlasujících uvedla, že systém obvykle vypínají v závislosti na okolnostech. Pouze 3,5 % respondentů uvedlo, že systém nikdy nevypínají (ani by nevypínali *).

* Respondenti, kteří v současné době nemají auto vybavené systémem Start-Stop.

Anketa o vlivu systému start-stop na opotřebení motoru 2

Mechaniků, kteří přičítají systému Start-Stop dřívějšího opotřebení vozidla, se kolegové zeptali na komponenty, které považují za nejvíce exponované. Většina lidí uvedla startér (téměř 82 %) a akumulátor (67,4 %). Více než polovina lidí se také domnívá, že systém Start-Stop má vliv na předčasné selhání turbodmychadla.

Anketa o vlivu systému start-stop na opotřebení motoru 3

Názory automechaniků je potřeba brát vážně, protože jsou v každodenním kontaktu s poruchami vozidel a odpovídají za jejich diagnostiku. Výsledky průzkumu jsou proto takovým praktickým pohledem na systém Start-Stop.

Výrobci vozidel již léta představují systém Start-Stop jako přínosný pro řidiče i životní prostředí. Je pravda, že za určitých podmínek omezuje průměrnou spotřebu paliva a emise. Jak se však z ekologického hlediska dívat na častější výměny baterií, startérů nebo jiných částí vozidla? To už je však téma pro jiný článek.

A jak se díváte na tuto problematiku vy? Jestli vás zajímá a máte k ní co říct, zveme vás k účasti v komentářích nebo se zapojte do naší ankety.

Má systém Start-Stop negativní vliv na automobil?

Výrobci vozidel již léta představují systém Start-Stop jako přínosný pro řidiče i životní prostředí. Je to ale ve skutečnosti opravdu tak? Jak se na to díváte vy? Je užitečný nebo způsobuje rychlejší opotřebení některých součástek?

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 27. září 2019, 1:03 0 0

Start-Stop ze všeho nejvíc kazí neznalým náladu a ti pak šíří všelijaké bludy a fámy, které nemají racionální podklad. Víte vůbec co všechno Start-Stop vyhodnocuje než motor zhasne? Víte jak vypadá starter a mnoho dalších komponentů pro auta se systémem Start-Stop? To není jen jako vypnout klíček, je to proces na jaký jsou více namáhané díly přizpůsobené. Nenechte se vyblbat povídačkami. Motor v dobré kondici o tom ani neví. Franta

Odpověď