Unikátní monopost TATRA 607 na Legendách

22. května 2015, 8:08

Tatra 607 – první a dosud jediný československý monopost, postavený podle tehdy platných specifikací pro vozy Grand Prix (od r. 1954 Formule 1). V n.p. Tatra Kopřivnice byly vyrobeny 2ks v r. 1950 (typ T-607) a další 2ks v r. 1953 (typ T-607/2).

Motor: čtyřdobý zážehový osmiválec OHV, uspořádaný do V, objem 2545 ccm, Výkon 175 – 200 HP/7.500  – 8.000 1/min,  chlazený vzduchem, který je místo ventilátorů strháván kinetickou energií výfukových plynů – tzv. ejekční účinek. Absence ventilátorů zvyšuje výkon motoru o 20 HP. Jedinou nevýhodou je veliká hlučnost.

16.10.1953 na trati Valašské Meziříčí – Hranice vytvořil s tímto vozem A. Veřmiřovský československý národní rekord automobilů československé výroby, když průměrná rychlost letmého kilometru oběma směry byla 207,972 km/h. Rekord nebyl dodnes oficiálně překonán.

Tento úžasně ztvárněný odkaz umu a dovedností našich předků si můžete přijít nejen prohlédnout, ale i poslechnout zvuk jeho unikátního motoru na červnovou motoristickou akci Legendy na výstavní ploše BSR.

Související články

BSR: Tuningové kity pro nejnověšjí modely BMW
BSR: Tuningové kity pro nejnověšjí modely BMW

Nejžhavější novinkou švédské tuningové společnosti BSR, která bude představena na motoristické slavnosti Legendy 2015, jsou tuningové kity pro nejnovější modely BMW – výsledek několikaletého intenzivního vývoje ve vlastní zkušebně . Ve středoevropské premiéře budou představeny individuálně řešené tuningové kity pro novější vznětové motory modelových řad 1, 2, 3, 4, 5 a X, které přináší zcela […]

BSR Project car ve světové premiéře na motoristické akci LEGENDY
BSR Project car ve světové premiéře na motoristické akci LEGENDY

BSR Project car ve světové premiéře na motoristické akci LEGENDY. Vůz bude představen v plných barvách, s kompletní specifikací a výkonovými parametry, které nadchnou nejednoho příznivce komplexně pojatých kvalitních úprav sériových vozů. Návštěvníci tak budou mít skvělou příležitost  si tento vůz prohlédnout nejen na výstavní ploše BSR / Eibach, ale také při několika presentačních jízdách […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!