Kde koupit náhradní díly rychle a kde levně?

17. května 2021, 12:21

Proti autonehodám není nikdo imunní. I sebelepší řidiči se pravidelně dostávají do nepříjemných situací, které nedokážou nijak ovlivnit, a havárie je na světě. S rozbitým autem vás bude pravděpodobně čekat nákup náhradních dílů. Kde je ale sehnat rychle a levně?

Internetové bazary

Sháníte-li náhradní díly narychlo, ale zároveň za ně nechcete dát majlant, internetové bazary jsou tím pravým řešením.

Všechny nabídky jsou umístěny přehledně na jednom místě. Díky tomu rychle zjistíte, zda někdo prodává díl, který zrovna potřebujete. Zároveň půjde o díly z druhé ruky, které bývají výrazně levnější než nové originály.

Vrakoviště

Vrakoviště jsou rájem náhradních dílů. Je-li ale vaší prioritou rychlost, raději se jim vyhněte. Může totiž trvat i několik dnů až týdnů, než najdete ten správný díl. Pokud nespěcháte a jde vám hlavně o nízkou cenu, vrakoviště jsou tím správným místem.

Díly z druhovýroby (aftermarket)

Existují ale díly, které byste z druhé ruky kupovat neměli. Patří k nim například brzdové destičky nebo kotouče. Přesto se nemusíte hned obracet na originální prodejce. Kvalitativně srovnatelné náhradní díly seženete z tzv. druhovýroby. Bývají téměř totožné s originály, jen na nich bude chybět logo značky vašeho auta.

Výhodou dílů z druhovýroby je jejich dostupnost. U jednotlivých prodejců najdete požadované díly rychleji než na internetu nebo na vrakovišti. Na druhou stranu si za ně připlatíte. Pořád vás to ale vyjde levněji než nákup originálních dílů.

Nové originální díly

Nemůžete-li najít, co hledáte, pak se návštěvě originálního prodejce patrně nevyhnete. Počítejte ale s vyšší cenou, která se nemusí odrazit na kvalitě.

Nejlepší náhradní díly z hlediska poměru cena/kvalita/dostupnost najdete v internetových bazarech nebo na vrakovištích. Neuspějete-li tam, pořiďte si díly z druhovýroby, originální prodejce pak mějte jako poslední možnost.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!