Stellantis musí USA zaplatit 300 milionů dolarů za emise

9. srpna 2022, 14:10

Tři zaměstnanci společnosti Stellantis byli obviněni ze spiknutí s cílem podvést USA a z porušení zákona o čistotě ovzduší. Obžalovaní čekají na soud.

Skupina Stellantis

Americká jednotka společnosti Stellantis, dříve FCA, byla odsouzena poté, co přiznala vinu za spiknutí a zaplatí téměř 300 milionů dolarů jako odškodnění za několikaleté vyšetřování podvodů s emisemi dieselových motorů, které vedlo americké ministerstvo spravedlnosti. Společnost FCA US již dříve uzavřela dohodu s ministerstvem spravedlnosti a souhlasila se zaplacením pokuty ve výši 96,1 milionu USD a propadnutím 203,6 milionu USD. Společnost FCA US, nyní Stellantis, byla rovněž odsouzena k tříleté organizační podmínce.

Společnost byla obviněna, že v letech 2014 až 2016 uváděla nepravdivé údaje o emisích dieselových motorů u více než 100.000 amerických vozů s těmito pohonnými jednotkami, což se týkalo především modelů Jeep Grand Cherokee a Dodge Ram 1500. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že FCA se dopouštěla nezákonného jednání, aby podváděla při testech emisí v USA.

„Sankce ve výši 300 milionů dolarů je výsledkem vyčerpávajícího tříletého vyšetřování,“ uvedl náměstek generálního prokurátora Todd Kim. „Toto usnesení dokazuje, že ministerstvo spravedlnosti je odhodláno hnát k odpovědnosti zločince z řad podniků, kteří uvádějí regulační orgány v omyl.“

Vláda uvedla, že společnost FCA US již dříve zaplatila 311 milionů dolarů v občanskoprávních sporech a více než 183 milionů dolarů na odškodném pro více než 63 000 lidí v rámci hromadné žaloby týkající se dieselových motorů. Automobilka musí provést prvotní posouzení dodržování zákona o čistotě ovzduší a kontrolních a zkušebních postupů, předložit zprávu a vypracovat nejméně dvě následné zprávy. Agentura Reuters o plánované dohodě poprvé informovala v květnu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!