Nejoblíbenější barvy vozidel v roce 2013

23. ledna 2014, 6:38

Axalta Coating Systems, světový výrobce barev a laků pro automobilový průmysl, zveřejnil zprávu o oblíbenosti barev v roce 2013.

Zpráva o popularitě barev se vydává již od roku 1953. Jedná se o nejkomplexnější zprávu v branži. Letošní zpráva s heslem "Say it with Color!" obsahuje prognózu na téma čtyř megatrendů směřujících k výrobcům automobilů na celém světě.

Bílá si v roce 2013 upevnila svou pozici jako nejpopulárnější světová barva. Její popularita vzrostla o 6% ve srovnání s předchozím rokem. Z toho je 22% čistě bílá a 7% perleťová bílá. Černá je druhá nejoblíbenější. Její podíl činí 20%. Z toho čistá černá jen 5%, zbytek připadá na perleťovou nebo metalickou.

Barvy stříbrná (s výsledkem 15%) a šedá (12%) ztratily svou popularitu, zatímco červená si udržela svou pozici.

V posledním desetiletí byly nejpopulárnější neutrální barvy (76%).

Zastoupení barev automobilů na evropském trhu se liší minimálně (viz graf).

Více informací o popularitě barev lze nalézt v nedávno zveřejněné zprávě „Six Decades of Colorful Automotive Moments", která je k dispozici na internetových stránkách www.axaltacs.com.

Související články

Standox kalendář 2014: Zcela nový pohled na automobilové barvy (+video)
Standox kalendář 2014: Zcela nový pohled na automobilové barvy (+video)

V současné době jsme zvyklí vnímat automobilové barvy spíše jen jako laky, které vídáme na dopravních prostředcích. Když fotograf Ralf Richter promýšlel tvorbu snímků pro Standox kalendář 2014 s titulem Čisté barvy, zabýval se dynamikou a konzistencí barev. Cílem bylo vytvořit nový úhel pohledu na lakování. Ve spolupráci s týmem počítačových animátorů Richter vytvořil sérii […]

Výzkumné středisko společnosti Ford vyvíjí metodiku pro vyhodnocování barevných
Výzkumné středisko společnosti Ford vyvíjí metodiku pro vyhodnocování barevných

Můžete věřit vlastním očím? Vědci z Evropského výzkumného střediska Ford Motor Company v německých Cáchách vyvinuli test, který zjišťuje, do jaké míry je lidské oko schopno vnímat rozdíly v barvách. Barevné odchylky mohou být patrné například u součástí interiéru, které k sobě přiléhají, a to i když jsou vyrobeny ze stejného materiálu a ve stejném […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!