Německo odmítá plán EU na zákaz aut se spalovacím motorem

23. června 2022, 15:36

Ministr financí Spolkové republiky Německo Christian Lindner se ve svém oficiálním projevu vyslovil proti hlasování Evropského parlamentu o zákazu registrace nových automobilů se spalovacím motorem v Evropské unii od konce roku 2035.

Německá vláda nebude souhlasit se zákazem registrace spalovacích aut

V rámci snahy o snížení emisí chemických látek škodlivých pro planetu o 55 % do roku 2030 (ve srovnání s rokem 1990) navrhla Evropská komise snížit emise CO2 u nových automobilů o 100 % do roku 2035.

Poslanci Evropského parlamentu tuto iniciativu podpořili, ale další fází implementace legislativy jsou individuální jednání s vládami zemí EU. Konečný obsah zákona se proto může od přijatého návrhu lišit. Zejména pokud narazí na odpor zemí, v nichž sídlí automobilky. Reakce Německa přišla poměrně rychle.

Christian Lindner v úterý na akci pořádané německým průmyslovým sdružením BDI uvedl, že na trhu budou stále vznikat mezery pro spalovací motory, takže zákaz automobilů s těmito jednotkami ze strany EU je chybný. Dal také jasně najevo, že německá vláda s touto evropskou legislativou nebude souhlasit. Lindner je členem strany Svobodných demokratů podporující podnikání, která se dělí o moc se sociálními demokraty a Stranou zelených. Ministr zároveň oznámil, že Německo chce být i nadále lídrem na trhu s elektromobily.

Připomeňme, že hlasování EU o zákazu registrace automobilů se spalovacím motorem se stalo jablkem sváru i v organizaci ACEA. Jedna z největších světových automobilových společností – Stellantis – oznámila svůj odchod z řad tohoto sdružení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!