Nové BMW M5 je vybaveno pneumatikami MICHELIN Pilot

29. září 2011, 0:00

Jako výbavu pro svůj nový vysoce výkonný sedan BMW M5 certifikoval německý výrobce se sídlem v Mnochově pneumatiku MICHELIN Pilot Super Sport, nejrychlejší silniční pneumatiku na závodním okruhu.

Pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport v sobě nabízí všechny zkušenosti, které Michelin získal díky svému působení v motoristickém sportu, zejména při závodech 24 hodin Le Mans. Všechny modely nového BMW M5 budou využívat mimořádně technologie, které nabízí pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport. Ta obsahuje jedinečnou kombinaci 3 prvků: zesíleného Twaron®ového pásu, běhounového pásu Bi-Compound a Variable Contact Patch 2.0.

– Twaron®ový plás je vlákno s vysokou hustotou, které se primárně používá v aeronautice a v ochranných pomůckách armády a má jednu zcela zásadní vlastnost – vysokou odolnost při záberu. Twaron® je silný a zároveň lehký a má 5krát větší odolnost než ocel o stejné váze. Díky svému různorodému pnutí napíná pás dezén více než ramena, takže je možné efektivněji překonat odstředivou sílu a tlak se rovnoměrněji roznáší.

– Technologie Bi-Compound byla původně vyvinuta pro závodní pneuamatiky. Technologie je založena na použití různých gumových směsí na levé a pravé straně dezénu. Elasomer navenek zajišťuje mimořádnou odolnost v těsných zatáčkách,
zatímco díky jinému elastomeru použitému na vnitřní straně v kombinaci s speciálním designem dezénu je pneumatika schopna brzdit na mokrém povrchu navzdyory vodě a skvěle přilnout i k nejmenší nepravidelnosti na silnici.

Inovativnost Variable Contact Patch 2.0 spočívá v tom, že kontaktní plocha mění tvar v závislosti na skutečných podmínkách při řízení a zaručuje tak naprostou kontrolu nad vozidlem. I když se například při brzdění tvar plochy mění, množství gumy, které je
v kontaktu s povrchem silnice, zůstává stejné.

Právě kombinace těchto tří technologií se skrývá za mimořádnou jízdou, pro kterou je BMW M vyhledáváno, zejména ve smyslu přesnosti řízení, sportovnosti a bezpečnosti jak na silnici, tak na závodním okruhu. Pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport je mimo to schopna najet i mimořádný počet kilometrů, což je jeden ze základních indentifikátorů produktů značky Michelin.

Na tomto vyváženým výkonu lze vypozorovat uspěšný přenos technologií používaných na závodní dráze na silnice i dva roky velmi úzké spolupráce s výrobcem automobilů na projektu BMW M5. Celkem bylo vyrobeno 1200 prototypů pneumatik a 1000 předsériových pneumatik, které byly měřeny a testovány v extrémních podmínkách. Pneumatiky prošly na okruhu Nordschleife v Německu i na testovacím okruhu Ladoux ve Francii velmí intenzivními silničními i traťovými testy. Právě silninční testy jsou mimořádně významné jak pro BMW M, tak pro Michelin, protože představují jejich společný závazek dosahovat co nejvyššího
výkonu. 

Pneumatika zaznamenala nejrychlejší čas kola při testovací jízdě na suchém okruhu v porovnání s 5 největšími konkurenty. Test prováděla nezávislá oganizace TÜV SÜD Automotive v roce 2010 za použití pneumatiky 245/40 ZR 18 Y a 235/35 ZR 19 Y.

 Zdroj: michelin.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!