Pneumatiky Nokian dosáhly s rychlostí 335,71 km/h na ledu nový světový rekord a jsou nejrychlejší

18. března 2013, 11:57

Dosud nevídaná maximálně vysoká přilnavost a nejvyšší rychlost celosvětového vedoucího specialisty na zimní pneumatiky.

Zimní pneumatiky Nokian dosáhly při jízdě automobilu na ledu nového světového rekordu – maximální rychlosti 335,713 km/h. Celosvětově vedoucí specialista na zimní pneumatiky je tím také nejrychlejší. Zkušební jezdec společnosti Nokian Tyres Janne Laitinen přitom jel s vozem Audi RS6 vybaveným sériovými zimními pneumatikami Nokian za mrazivého počasí po zamrzlém Baltském moři. Maximální přilnavost a špičkovou rychlost jako ještě nikdy garantovaly nové vynikající pneumatiky vynálezce zimních pneumatik: Nokian Hakkapeliitta 8 s hroty velikosti 255/35R20 97 T XL.

Při vysoké rychlosti musí špičková zimní pneumatika poskytnout maximální přilnavost, nejvyšší pevnost a precizní jízdní vlastnosti, odpovídající mimořádné výkonnosti automobilu s mnoha PS. Jedinečná technologie Nokian Eco Spike 8 tohoto nejmladšího příslušníka legendární rodiny finských zimních pneumatik Nokian Hakkapeliitta zaručuje vyváženou podélnou a boční přilnavost, kterou jezdec vnímá jako stabilní, předpokládatelné jízdní chování. Výraznější podélná a boční přilnavost je nutná jak při extrémních rychlostech na nerovném ledu, tak při normálním předjíždění na zimních cestách.

Zimní pneumatiky Nokian Hakkapeliitta jsou optimalizovány pro chladnější skandinávské počasí a v severských zemích jsou velmi známé. Pro mírnější povětrnostní podmínky v České republice byly speciálně vyvinuty zimní pneumatiky Nokian WR D3 a WR A3, profitující rovněž z rekordně špičkových výkonů pneumatik Hakkapeliitta.

Nejtvrdší testy pneumatik jsou ku prospěchu řidičům
„Nemilosrdné testování zimních pneumatik na extrémních mezních hodnotách slouží vždy zájmům automobilistů. Pro novou pneumatiku Nokian Hakkapeliitta 8 jsme chtěli vytvořit mimořádně tvrdou výzvu. Při maximálních rychlostech jsou síly působící na pneumatiky enormní, protože automobil ujede za vteřinu 93 metrů a hroty vrazí do ledu celkem 43krát“, vysvětluje Matti Morri, technický vedoucí zákaznického servisu Nokian Tyres. „S rostoucím odporem vzduchu je pro zrychlení nutná také stále vyšší přilnavost. Dodatečně k výrazné přilnavosti je rozhodující i přesné ovládání a dobrá stabilita.“

Stejné místo, stejný automobil a stejný jezdec, nyní ale s novými zimními pneumatikami Nokian Hakkapeliitta 8
„Iceman“ a vícenásobný držitel světového rekordu Janne Laitinen jel s Audi RS6, patřícím k flotile testovacích vozů, při neobvyklém testu zimních pneumatik rychlostí téměř 340 km/h (211,27 mph). Světového rekordu bylo dosaženo dne 9. března na kluzkém ledu poblíž města Oulu na trase dlouhé 12 km (7 mílí).

Pneumatiky Nokian a jezdec Laitinen, který jako expert na testy pneumatik pracuje již přes 25 let, drží také dřívější světový rekord v Guinnessově knize rekordů pro nejrychlejší auto na ledu (331,61 km/h, 206,05 mph), z března 2011) a rekord v jízdě s elektromobilem na ledu s 252,06 km/h (156,62 mph) z března 2012.

Guinnessova kniha rekordů pro světový rekord na ledu stanovuje přesná pravidla. Rychlost a čas byly měřeny v obou směrech na měřeném úseku o délce jeden kilometr. Světový rekord je průměrem těchto dvou měření. Automobil jede s letmým startem a má pro své pokusy pouze jednu hodinu času. Led musí být vytvořen přirozeným způsobem, nesmí být ani zdrsněn, ani ošetřen chemikáliemi. Pneumatiky musejí být k dostání v prodejní síti a schváleny pro silniční provoz v zemi, v které bylo rekordu dosaženo.

Vynálezce zimní pneumatiky Nokian zvládá extrémní podmínky
Společnost Nokian Tyres jako vynálezce zimní pneumatiky, severský výrobce pneumatik a specialista na zimní pneumatiky vyvinula celosvětově první zimní pneumatiku v ledovém větru a štiplavé zimě již v roce 1934. O dva roky později spatřila světlo světa pneumatika Nokian Hakkapeliitta, patřící dnes k nejznámějším značkám zimních pneumatik.

Její jedinečné inovace napomohly k mnohonásobnému vítězství této pneumatiky v testech časopisů pro motoristy, a to rok co rok po mnoho desetiletí. I zimní pneumatiky Nokian WR, koncipované pro českou zimu, jsou vítězem testu zimních pneumatik pro rok 2012 německých časopisů pro automobilisty „Auto Bild“, „auto motor sport“ a „AUTOStraßenverkehr“.

Tvrdé testování a inovativní vývoj ze strany Nokian Tyres připravují cestu pro bezpečné a ekologické pneumatiky. V „Bílém pekle“, obrovském vlastním testovacím centru Ivalo ve finském Laponsku, 300 kilometrů severně od polárního kruhu, testuje a vyvíjí společnost Nokian Tyres nové zimní pneumatiky v extrémních situacích nepřetržitě 24 hodin denně.

Jako jediný výrobce pneumatik světa se vedoucí specialista na zimní pneumatiky, společnost Nokian Tyres, zaměřuje na produkty a služby, které lidem usnadňují bezpečnou jízdu za severských podmínek.

Inovativní pneumatiky pro osobní a nákladní vozy, jakož i pro těžké pracovní stroje, se prodávají hlavně v oblastech, v nichž mimo sněhu a lesů jsou i náročné jízdní podmínky vzhledem ke změnám ročních období. Podnik mimoto nabízí i pneumatiky speciálně přizpůsobené mírnějšímu českému klimatu.

Zkušenosti z testů zimních pneumatik se projevují rovněž v úspěchu letních pneumatik Nokian. Pneumatika Nokian Line je vítězem testu letních pneumatik pro rok 2013 časopisu „Auto Bild“ s nejlepším hodnocením „příkladná“. Nejlepší známku „dobrá“ dostala pneumatika Nokian od německého autoklubu ADAC a organizace na ochranu spotřebitele „Stiftung Warentest“. Druhým vítězem s nejlepší známkou „obzvláště doporučeníhodná“ se Finové stali v testu časopisu auto motor sport. Pneumatiky Nokian jsou vítězem v testu letních pneumatik 2012 časopisů pro automobilisty „Auto Bild“, „Auto Zeitung“, „auto Test“, „gute Fahrt“, „Auto Bild allrad“, „pro mobil“ a „Firmenauto Transporter“. S osmi vítězstvími v testech letních pneumatik poráží tato finská špičková značka většinu vítězů testů všech značek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!