Bridgestone: Kamil Holán vybojoval na ostrově Man skvělá umístění

12. září 2014, 10:15

Kamil Holán, jeden z nejlepších českých motocyklových jezdců na přírodních okruzích a ambasador značky Bridgestone, dosáhl vynikajících výsledků ve dvou závodech letošního ročníku legendárního podniku Isle of Man TT (Tourist Trophy), který se konal ve dnech 16. až 29. srpna 2014. V závodě Junior Manx Grand Prix vybojoval v nabité konkurenci nejlepších světových jezdců šesté místo (z 75 startujících) a v dalším závodě Senior Manx Grand Prix obsadil dokonce páté místo (z 66 startujících). Stejně jako loni vsadil Kamil Holán na pneumatiky Bridgestone.

Příznivé počasí během prvního závodu kategorie Junior Manx Grand Prix umožnilo jezdcům absolvovat kompletní čtyři kola. Kamil Holán v něm překonal vzdálenost 242,8 km za 1 hodinu, 18 minut a 35,125 sekundy, což odpovídá průměrné rychlosti 185,4 km/h. Holánův čas byl šestý nejlepší. Velmi vyrovnaný a napínavý závod kategorie Senior Manx Grand Prix byl kvůli nehodě tří jezdců, z nichž Gary Firth následkům zranění nakonec žel podlehl, ve čtvrtém kole přerušen vyvěšením červených vlajek a už nebyl restartován. Výsledky byly vyhlášeny na základě pořadí po dvou absolvovaných kolech. Kamil Holán se všech kolech držel na výtečném pátém místě.

„Z umístění v obou závodech mám samozřejmě velkou radost, jsem rád, že jsem se dokázal oproti loňskému roku zase o trochu zlepšit, a děkuji tímto svým partnerům Bridgestone a Racetrack za jejich podporu, bez níž by to nebylo možné. Škoda, že musel být závod Seniorů zkrácen, protože byl skvěle rozjetý. Je mi moc líto úmrtí Garyho Firtha, ale takové je riziko nejnebezpečnějšího motocyklového závodu na světě, které na sebe bere každý, kdo se na Manu postaví na start. Po normálních silnicích se řítíte v jedné stopě šílenými rychlostmi. Nesmíte udělat jezdeckou chybu, ale ani vás nesmí zradit technika, protože důsledky jsou často tragické. Náročná je nejen trať, ale zrádné bývají i povětrnostní podmínky. I proto používám závodní pneumatiky Bridgestone na sucho a na mokro, jejichž skvělé vlastnosti, konzistentní výkon a dobře předvídatelné chování dodají každému jezdci potřebnou dávku jistoty i v extrémních situacích,“ říká sedmatřicetiletý Kamil Holán.

Kamil Holán absolvoval Manx Grand Prix na závodních pneumatikách Bridgestone Battlax Racing R10 a na závodních pneumatikách Bridgestone na mokro. Bridgestone využil při vývoji pneumatiky Battlax Racing R10 své bohaté zkušenosti z MotoGP, aby se jezdci mohli na suché trati spolehnout na vynikající výkon a výbornou ovladatelnost. Unikátní dezén a perfektně sladěné vlastnosti směsi a struktury zajišťují rychlé zahřátí pneumatiky na provozní teplotu. Pro jezdce je výhodou i větší svoboda ve volbě stopy při průjezdu zatáčkou. Díky lepším jízdním vlastnostem, předvídatelnému chování a jasné zpětné vazbě dosáhnou rychlejších časů zkušení jezdci i začátečníci.

Zákazníci mají na výběr jeden rozměr pneumatik Battlax Racing R10 pro přední kolo a dva rozměry pro zadní kolo. Dalším parametrem pro výběr vhodného obutí pro závodní účely je volba vhodné směsi. Přední pneumatika Battlax Racing R10 se dodává se střední směsí, zatímco pro každý rozměr zadní pneumatiky jsou k dispozici dvě směsi, tvrdá nebo střední. Hlavní cílovou skupinou jsou jezdci, kteří se účastní závodů produkčních motocyklů, a majitelé vysoce výkonných supersportovních motocyklů, jejichž zálibou je sportovní jízda na závodních okruzích.

Kamil Holán startuje v letošní sezóně v barvách týmu Racetrack.cz za podpory značky Bridgestone a na ostrově Man se zúčastnil nejobtížnějšího motocyklového závodu na světě již potřetí. Amatérský závod Manx Grand Prix se jezdí od roku 1923 na trati slavného závodu Isle of Man TT (Tourist Trophy). Celý podnik je rozdělen do dvou týdnů. První polovina je vyhrazena tréninkovým jízdám, v nichž musí účastníci prokázat dostatečnou rychlost, aby se mohli kvalifikovat do závodů v šesti různých kategoriích. Závody se jedou na čtyři kola po okruhu Snaefell Mountain Course, dlouhém 60,7 km. Od roku 1907 zahynulo na ostrově Man během všech závodů již více než 240 jezdců. Kamil Holán vyhrál v roce 2012 jako první Čech nováčkovskou kategorii Newcomers A. Vloni se umístil na 15. místě v kategorii Junior a v kvalifikaci kategorie Senior byl osmý, ale závod byl nakonec zrušen kvůli nepřízni počasí.

Související články

Pneumatiky Bridgestone DUELER jsou originální výbavou vozů Lexus NX
Pneumatiky Bridgestone DUELER jsou originální výbavou vozů Lexus NX

Bridgestone dodává pneumatiky Bridgestone DUELER H/L 33 jako originální výbavu pro nový kompaktní crossover Lexus NX, který byl uveden na japonský trh 29. července a postupně se začne prodávat také na globálních trzích. Pneumatika DUELER H/L 33 se vyznačuje nízkým valivým odporem a hraje klíčovou roli v realizaci pozoruhodné ovladatelnosti, jízdní stability a hospodárnosti nového […]

Bridgestone je exkluzivním dodavatelem pro i8
Bridgestone je exkluzivním dodavatelem pro i8

Bridgestone se stal exkluzivním dodavatelem pneumatik pro BMW i8. Bridgestone byl exkluzivním vývojovým partnerem také pro nedávno představený elektromobil BMW i3. Nová smlouva, týkající se modelu i8, je dalším potvrzením silného dlouhodobého partnerství mezi značkami Bridgestone a BMW, které jsou proslulé svými průkopnickými inovacemi v automobilovém průmyslu. Bridgestone vyvinul pneumatiku pro revoluční hybridní vůz BMW […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!