Dunlop RoadSmart III – Vyšší přilnavost po delší dobu

14. března 2016, 15:57

Stálá vynikající přilnavost na suchém i mokrém povrchu, která se nesnižuje během života pneumatiky. Takový cíl si stanovil výzkumný a vývojový tým společnosti Dunlop Europe při vývoji revoluční nové sportovně-turistické pneumatiky RoadSmart III.

Jasný vítěz v záběru a ovládání na suché vozovce
V testu MTC zaměřeném na ovládání za sucha se RoadSmart III umístila na prvním místě a byla o 10 % procent lepší než průměr čtyř konkurenčních pneumatik. Toto její vítězství se prokázalo při intezivním testování, při němž zkušební jezdci MTC podrobili přísnému hodnocení chování pneumatik na suchém povrchu, a to na základě patnácti různých kritérií včetně testů stability, přesnosti řízení a přilnavosti v zatáčkách. RoadSmart III dosáhla v těchto testech jasného vítězství v celkem šesti kritériích (včetně přesnosti řízení s i bez spolujezdce) a v sedmi dalších oblastech se o prvenství dělila.

Nekompromisně na mokru
Jedním z hlavních cílů výzkumného a vývojového týmu Dunlop bylo zajistit, aby se nejlepší hodnota výkonnosti na suchu v celém segmentu nijak nepodepsala na snížení hodnoty výkonnosti v mokrém povrchu. Zkoušky MTC potvrdily, že se se jim tento záměr podařilo bezezbytku naplnit.

V testech na mokru dosáhla pneumatika Dunlop podle názoru zkušebních jezdců MTC prvenství nebo děleného prvenství v šesti klíčových parametrech včetně přesnosti řízení při vjezdu do zatáčky, ovládání při dlouhém zatáčení a za nejvyváženější přilnavost na přední i zadní pneumatice.

Výkonná po delší dobu
Životnost je v segmentu sportovně-turistických pneumatik zásadní podmínkou úspěšnosti. Když jezdci vyrážejí na maratónskou jízdu přes celou Evropu, požadují, aby si pneumatiky udržovaly stejnou výkonnost během mnoha tisíc kilometrů.

MTC odhalila, že pneumatiiky Dunlop vykazují před konkurenčními výrobky z hlediska odolnosti ohromující náskok. Po absolvování velmi náročné zkušební trasy ve Španělsku, sestávající z dálničních úseků, hlavních komunikací i únavných úseků na horských silničkách tým MTC změřil potenciál životnosti jednotlivých pneumatik. Jeho závěr byl takový, že přední pneumatika Dunlop nejenže se umístila na prvním místě, ale vykázala o neuvěřitelných 82 procent delší kilometrový proběh než průměr konkurenčních testovaných výrobků, podle výpočtu na základě německého zákonného limitu minimální hloubky dezénu 1,6 mm. Také zadní pneumatika se v tomto kritériu umístila v čele testovaných pneumatik s kilometrovým proběhem delším o 19 procent než průměrná hodnota ostatních testovaných konkurenčních výrobků. Zkušební řidiči MTC to komentovali tak, že i na konci dálkového testu životnosti „RoadSmart III drží pořád velmi dobře v zatáčkách, podobně jako když byla nová“.

Naším cílem bylo vyrobit pneumatiku, která nastaví novou laťku, pokud jde o ovladatelnost a životnost, aniž bychom přitom jakkoli slevili z jejího chování na mokrém povrchu. Potěšilo nás, že test MTC potvrdil tyto silné stránky RoadSmart III i náš cíl větší výkonnosti po delší dobu ,Stronger for Longer',“ řekl Xavier Fraipont, výkonný ředitel pro oblast motoristického sportu a motocyklů.

Pneumatiky Dunlop RoadSmart III jsou již v prodeji; řada zahrnuje 18 rozměrů a specifikací a pokrývá rozpětí od těžkých GT motocyklů až po motocykly střední hmotnostní třídy.

Související články

Goodyear Dunlop: Oznámení o stažení z oběhu z bezpečnostních důvodů
Goodyear Dunlop: Oznámení o stažení z oběhu z bezpečnostních důvodů

Pneumatiky Dunlop SportMaxx GT o rozměru 255/40ZR19 100Y XL s DOT kódem DN5W JC1R 3715 a DN5W JC1R 3815 se stahují z oběhu. Výrobce pneumatik Goodyear Dunlop stahuje z oběhu 1084 letních pneumatik Dunlop SportMaxx GT pro osobní vozidla rozměrů 255/40ZR19 100Y XL vyrobených v 37. a 38. týdnu roku 2015, aby zachytil 369 pneumatik, […]

Pneumatiky Goodyear a Dunlop dodají v zimě správný záběr novému BMW řady 7
Pneumatiky Goodyear a Dunlop dodají v zimě správný záběr novému BMW řady 7

Značky Goodyear a Dunlop s hrdostí oznamují, že se několik typů jejich zimních pneumatik bude při výrobě montovat na nové BMW řady 7. Dunlop Winter Sport 4D v rozměrech 225/60R17 99H a 245/50R18 100H a Goodyear UltraGrip 8 Performance v rozměru 245/45R19 102V XL s technologií umožňující dojezd po defektu, všechny tyto pneumatiky budou sloužit na nové, dynamické […]

Čepice pro vítěze a peněžité ceny pro týmy Dunlop v Le Mans
Čepice pro vítěze a peněžité ceny pro týmy Dunlop v Le Mans

Tým April Moto Motors Events obsadil minulou neděli na pneumatikách Dunlop druhé místo v závodě 24 hodin Le Mans, který je součástí mistrovství světa FIM Endurance World Championship (EWC). Ve třídě Superstock EWC skončil jako druhý tým AM Moto Racing Competition, následovaný týmem Völpker NRT48 by Schubert Motors; oba jezdí rovněž na pneumatikách značky Dunlop. […]

Dunlop se podílí na exkluzivním, ručně postaveném motocyklu Krugger „Yardbuilt“ SR400
Dunlop se podílí na exkluzivním, ručně postaveném motocyklu Krugger „Yardbuilt“ SR400

Společnost Krugger Motorcycles si se svými unikátními, na míru stavěnými motorkami vybudovala pozici kultovní značky. Od roku 2002 získala za své speciální karosářské výtvory již více než třicet mezinárodních cen. Naposledy Krugger v roce 2014 převzal titul Mistra světa ve výrobě motorek na míru (vůbec poprvé byl udělen v roce 2010). Krugger je sice úžasný […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!