Proběhl veletrh AUTOMECHANIKA 2022

19. září 2022, 18:26

Ve dnech od 13. do 17. 9. 2022 se opět otevřely brány Frankfurt Messe, aby přivítaly návštěvníky proslulého veletrhu Automechanika 2022, který každý velice dobře zná. Co vše bylo k vidění? Byli jsme tam, takže vám to můžeme ukázat!

Po covidové pauze a hybridní verzi Automechaniky, která proběhla v menším měřítku a nezaznamenala velký úspěch, využilo velké množství výrobců možnost prezentovat své novinky před zraky médií a zákazníků.

Tiskové konference nabité informacemi

Nejlepším prostředkem, jak sdělit nejnovější informace veřejnosti, jsou samozřejmě tiskové konference. Tímto způsobem jsme se dozvěděli o novinkách od firmy ZF Aftermarket, Bosch, Hella, Brembo či Wolf. Protože nelze být na více místech najednou, firmy byly také skvěle připraveny poskytnout tiskové materiály těm, kteří nestihli jejich prezentace. Snadno se tak dostanete k materiálům společností Continental, Schaeffler, febi, Elring, Corteco, Bilstein, Meyle, Mahle… a s tímto výčtem bychom mohli dále pokračovat.

Novinky v nabídce výrobců

Během konferencí proběhlo také představení novinek. Firma Brembo během úterý schovávala pod plachtou svou novinku – Greenance Kit Concept. Jde o řadu brzdových kotoučů a destiček. Sada údajně snižuje emise částic škodlivých pro životní prostředí při brzdění přibližně o 80 %. Kromě toho se uvádí, že brzdy mají až třikrát delší životnost než standardní sady. Společnost Brembo vyvinula sadu Greenance Kit Concept především s ohledem na plně nebo částečně elektrifikovaná vozidla.

U stánku společnosti Bosch jsme si mohli poslechnout debatu, během které se po krátkém vzpomínání na předchozí léta rozebírala také budoucnost. Od firmy Bosch se máme rozhodně na co těšit. Ve svém rozsáhlém stánku měli připravený prostor také pro diagnostická zařízení a také pro představení novinek.

Stánek společnosti Continental zahrnoval prostor pro obchodní jednání a expozici zvláště propagovaných aktuálních produktů. Mezi nimi byly představeny novinky, o kterých se v následujících dnech dozvíte více také prostřednictvím našeho portálu.

Firma HELLA na frankfurtském veletrhu představila své odborné znalosti v řadě tržních odvětví. Díky nedávné akvizici skupinou Faurecia získala HELLA přístup k novým produktovým oblastem z trhu originálních dílů. Společnost Faurecia samozřejmě těží z odborných znalostí společnosti HELLA a hodlá své výrobky nabízet i na trhu s náhradními díly. Brzy zde bude k dispozici kompletní nabídka výfukových systémů. HELLA věnovala na svém stánku velký prostor také elektronickým komponentům souvisejícím s komfortem jízdy a podporou řidiče.

Společnost MAHLE představila nová diagnostická a servisní řešení, včetně testeru BatteryPRO, který lze použít pro servis elektromobilů (díky funkcím E-Scan, E-Health a E-Care). Kromě toho společnost MAHLE představila svůj sortiment dílenského vybavení, včetně zařízení pro kalibraci asistenčních systémů řidiče ADAS a servisního vybavení klimatizace. Výstavu doplnila široká nabídka motorových dílů a filtrů pro konvenční i alternativní pohony.

Firma Meyle na veletrhu zdůraznila 20. výročí řady MEYLE-HD. Kromě toho se soustředili na svůj nejnovější výrobek, a to rameno zavěšení, které řeší problém se skřípáním ve vozech Tesla.

Nissens je jednou ze společností, které na veletrhu Automechanika věnovaly zvláštní pozornost výrobkům pro elektromobily, jako jsou chladiče a vysokonapěťové kompresory klimatizace pro vozy Tesla. Kromě toho se Nissens pochlubil chladiči EGR, které rozšíří a doplní řadu EGR ventilů, a řadou snímačů tlaku a teploty.

Společnost NRF představila na veletrhu Automechanika několik nových produktů. Některé z nich představují celé produktové řady – patří mezi ně snímače teploty chladicí kapaliny a snímače tlaku výfukových plynů. Toto rozšíření sortimentu není náhodné – společnost intenzivně pracuje na rozšíření svých kompetencí v oblasti senzorů, k čemuž přispěje i nová laboratoř otevřená v závodě NRF v Granadě. Nabídku NRF rozšiřují také pouzdra termostatů a hadice turbodmychadel, které byly ve Frankfurtu také představeny.

Firma NTN-SNR představila svou novou obchodní filozofii s názvem NAMERAKA. Japonský výrobce chce ještě letos rozšířit svou nabídku o téměř 600 nových referencí ve všech produktových řadách. Společnost plánuje do konce září představit virtuální showroom, který bude sloužit k prezentaci výrobků a technických materiálů společnosti. V příštím roce společnost NTN rozšíří svůj sortiment určený pro nákladní vozidla. Katalog bude obsahovat téměř 50 nových odkazů na ložiska kol, ložiska převodovek a alternátorů.

Skupina Schaeffler představila svá řešení na rozsáhlém stánku v hale Forum. Společnost se významně podílí na vývoji technologií souvisejících s elektrickými pohony. Některá taková řešení jsou již k dispozici na trhu s náhradními díly. Společnost se však od svých kořenů nevzdaluje a nadále rozvíjí nabídku spojenou se spalovacími motory.

Společnost ZF Aftermarket se na veletrhu Automechanika zaměřila na prezentaci dalších řešení v rámci své strategie Together in Motion. Účastníci veletrhu měli možnost seznámit se s novými produkty společnosti. Společnost ZF Aftermarket rovněž zavádí nové servisní koncepty, jako je modul ZF [pro]Tech e-Power Expert, koncept servisní dílny ZF [pro]Service a akademie ZF [pro]Academy, které budou poskytovat podporu servisům, distributorům a vozovým parkům při přípravě na dynamické změny na automobilovém trhu nové generace.

Své zastoupení našli v jedné z hal také firmy, které se zaměřují na oleje.

Není v našich silách obsáhnout novinky všech společnosti. Vězte ale, že veletrh jich byl opravdu nabitý.

Servisní vybavení a workshopy

Automechanika je také prostorem pro firmy nabízející servisní vybavení. Různě v halách bylo možné narazit na firmy, které představovaly své novinky v tomto oboru.

Velmi praktickým prostorem se stala Galerie mezi halami 8 a 9, která se stala hnízdem workshopů. Návštěvníci si zde mohli vyzkoušet některé činnosti a studenti mechanických oborů se mohli blíže seznámit s tím, co je v budoucnu čeká.

Čas pro zábavu

Vystavovatelé nezapomněli ani na fakt, že se návštěvníci přišli také bavit. Proto jsme si mohli vyzkoušet trenažer na jízdu formulí, zatočit si kolem štěstí či sledovat různé předváděčky před halami.

Pro naší redakci to byl také čas, kdy jsme se mohli setkat s hlavou polského Motofocusu.

A to není jediný důvod, proč veletrh oceňujeme. Bylo pro nás velmi osvěžující setkat se osobně s mnohými z vás. Proto se také trochu obáváme, jakým způsobem bude Automechanika pokračovat v dalších letech. I přes vysokou účast jsme si totiž nemohli nevšimnout jisté skromnosti, ke které musela spousta firem přistoupit. A to nemluvíme o tom, že se někteří velcí hráči na aftermarketovém poli neúčastnili veletrhu vůbec.

Za naši redakci jen doufáme, že se situace vystříbří a v příštích letech nás snad čeká jen vzestup aftermarketu a všech, kteří v tomto oboru působí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!