Zvedák pro elektrické a hybridní automobily – čím se liší od klasického?

18. března 2021, 15:48

Údržba elektrických a hybridních vozidel může vyžadovat použití speciálního elektromechanického nebo hydraulického zvedáku. Jak se jeho konstrukce liší od standardních zvedáků?

Počet elektrických a hybridních vozidel na našich cestách stále není nijak závratný, nicméně jejich počet se stále zvyšuje. Pro nezávislé autoservisy je však nejdůležitějším údajem, jaký je počet takových ojetých aut. Na rovinu si můžeme říct, že to nejsou nijak ohromující čísla. Bavíme se o stovkách kusů vozů starších 5 let, u kterých je předpoklad, že by mohly zavítat do nezávislého autoservisu.

Vyžadují hybridní a elektromobily speciální zvedák?

Vyžadují hybridní a elektrická auta použití speciálního zvedáku?

Elektromobily jsou obvykle mnohem těžší než klasické vozy se spalovacími motory. Mají také zcela (nebo téměř zcela) rovnou podlahu. Pod prostorem pro cestující jsou umístěny lithium-iontové baterie s chladicím a topným systémem (používající kapalinu na bázi glykolu). Teoreticky jsou baterie dobře chráněny konstrukcí vozu. Musí být, protože poškození jednoho článku by způsobilo řetězovou reakci a vznícení baterie. Je však třeba vzít v úvahu, že do nezávislé dílny přijede většinou starší vozidlo, které může být vážně poškozeno korozí nebo být po nehodě.

Elektrické a hybridní vozy lze také opravovat nebo servisovat na standardním pracovišti, avšak za dodržení základních podmínek:

  • Pokud mechanik začne provádět údržbu elektrického/hybridního automobilu, musí řádně označit pracoviště. Je bezpodmínečně nutné použít varování před vysokým napětím.
  • Osoba obsluhující elektrický nebo hybridní automobil (mechanik nebo diagnostik) musí mít oprávnění k práci s elektrickými zařízeními, která generují velmi vysoké napětí. To vyžaduje příslušnou kvalifikaci získanou prostřednictvím speciálního školení zakončeného zkouškou.
  • Mechanik nebo diagnostik musí nosit speciální ochranný oděv. Je také nutné používat odpovídající nářadí.
  • Před zahájením prací je nutné na vozidle odpojit vysokonapěťový systém. Obvykle to vyžaduje (v tomto pořadí): vypnutí zapalování, zabezpečení elektronického klíče/bezklíčové přístupové karty, deaktivaci pojistky/jističe baterie (trakční baterie vozidla), která vypne obvod vysokého napětí. Je také nutné řádně chránit obvod před možností jeho nekontrolované aktivace.

A jak je to se zvedákem? Nejdůležitějším aspektem je to, aby dokázal zvednout elektrický/hybridní vůz za kola. To usnadňuje přístup k baterii vozidla.

Zvedáky pro elektrická a hybridní auta – vše, co potřebujete vědět

Dobrá zpráva pro začátek – klasický zvedák lze upravit tak, aby zvládl obsluhovat elektrická a hybridní auta. Je možné k němu dokoupit speciální nástavce pro uchycení vozu za kola. Lze je integrovat do klasického zvedáku, přičemž umožňují zvedání vozidla přímo za jeho kola, aniž by bylo nutné hledat podpěrné body, které mohou být obtížně přístupné, a zároveň zabraňují možnému poškození při zvedání vozidla. Pro práci s elektrickými a hybridními vozy lze použít také víceúčelové podlahové zvedáky.

Jaké vlastnosti by měl zvedák mít?

  • Zvedák pro údržbu elektrických a hybridních vozů by měl umožňovat zvednout vůz za kola. Tím je zajištěn odpovídající přístup k bateriím, které jsou umístěny naplocho v podlaze automobilu.
  • Zvedák pro údržbu elektrických a hybridních vozů by vám měl také umožnit zvedat vozy za podvozek, abyste mohli opravit zavěšení, řízení nebo brzdový systém.
  • Je důležité správně stabilizovat vozidlo na zvedáku, při výškových rozdílech větších než 10 – 15 mm.
  • Některé zvedáky používají asymetrická ramena se sloupy navrženými tak, aby vám umožnily snadné nastupování a vystupování z vozu.
  • Standardní nosnost zvedáku pro osobní automobily je obvykle od 3,2 do 3,5 tuny.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!