Nová školení na EV a hybridní vozidla v LKQ ACADEMY

13. listopadu 2023, 8:59

Počet elektrických a hybridních vozidel v ČR stoupá, a tak stoupá i pravděpodobnost, že se dřív nebo později právě tato vozidla objeví ve vašem servisu s požadavkem na provedení běžné údržby, jako jsou například pneuservis nebo plnění klimatizace. Můžete je však provádět?

Pokud totiž nemáte proškolené zaměstnance podle nového zákona 250/2021 Sb. § 19 ods. 3. (elektricky poučená osoba v oboru autoopravárenství), tak nesmíte na těchto vozidlech pracovat. Proto je tedy nutné se v tomto oboru vzdělávat.

LKQ Academy má připravenou sadu 3 školení pro kvalifikační cestu na vysokonapěťového technika (HVT).

Kvalifikační cesta – vysokonapěťový technik HVT

1. Hybridy a EV – běžné opravy + získání oprávnění dle zákona 250/2021 Sb. § 19 ods. 3.(EV77)

Po absolvování školení je možné přijímat vozidla s vysokonapěťovým systémem do servisu na běžný servis (pneuservis, klimatizace apod.) Nesmí se však zasahovat do vysokonapěťového systému.

2. Elektrika vozidla – příprava pro elektrovozidla (el44)

Úvod do elektriky vysokonapěťových vozidel, základní elektrická měření a práce se schématy. Jedná se o povinný kurz před školením na vysokonapěťového technika.

3. Hybridní a elektrovozidla – vysokonapěťový technik HVT (EV44), dvoudenní školení

Pro některé opravy je předem nutné odpojit vysokonapěťový systém (např. výměna kompresoru klimatizace, výměna vysokonapěťové baterie atd.). Odpojení může provést pouze vysokonapěťový technik.

Od 1. 1. 2023 není nutné mít elektrotechnické vzdělání (dříve vyhl. 50) pro získání kvalifikace vysokonapěťového technika.

Ceník školení

Více informací naleznete na stránkách LKQ Academy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!