Letos vyrobeno již půl milionu motorových vozidel

24. května 2017, 13:04

Sdružení AutoSAP zveřejnil výsledky výroby vozidel za leden – duben 2017 v České Republice. 

Prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar k těmto výsledkům řekl:  “Za první čtyři měsíce letošního roku český autoprůmysl vyrobil o 6,1% motorových vozidel více než loni. Vše nasvědčuje tomu, že míří k rekordnímu roku. Výroba aut tak těžila z akcelerace ekonomiky eurozóny a zejména ze zrychlení hospodářské dynamiky v Německu. Ačkoliv očekáváme mírné zpomalení celkové ekonomické dynamiky v celé eurozóně, růst soukromé spotřeby by se měl udržet stabilní a měl by tak i nadále podporovat domácí autoprůmysl. Ten i nadále zůstává tahounem nejenom průmyslové výroby, ale podílí se i na akceleraci celé ekonomiky.“

Osobní automobily
Celkem bylo za 1.─4. měsíc r. 2017 vyrobeno 498.124 ks osobních automobilů (+6,1%), přičemž k nárůstu došlo u dvou ze tří domácích výrobců, jejichž produkce směřuje i nadále v převážné míře na export. Největší váhu tuzemské výroby osobních automobilů má mladoboleslavská automobilka ŠKODA AUTO, která vykázala největší dynamiku výroby v tuzemsku (+14,6%). Meziroční přírůstek výroby zaznamenala nošovická automobilka Hyundai (+2,3%).

Nákladní automobily
TATRA TRUCKS se může pochlubit výraznými přírůstky ve všech sledovaných ukazatelích. Nákladních vozidel TATRA všech provedení bylo vyrobeno za první 4 měsíce 2017 celkem 518 kusů. TATRA TRUCKS tak v letošním roce pokračuje v pozitivním trendu, když zaznamenala nárůst výroby (o 187 ks, +56,5 %), což se projevilo zejména jak v exportu (98ks tj. +38,13%), tak v tuzemských prodejích (27ks, +36%).

Autobusy
Za leden až duben 2017 bylo vyrobeno celkem 1.385 autobusů, tj. proti stejnému období loni o 30 ks více (+2,21%). Největší výrobce autobusů IVECO ČR vyrobil 1.264ks, a tím zaznamenal meziročně růst výroby o 3,44%. Druhý výrobce SOR vyrobil za leden až duben 103 kusů.  SOR realizuje především dodávky do zahraničí (34 ks, +69,4%).

Motocykly
Motocyklů značky JAWA bylo za leden až duben letošního roku vyrobeno 632 ks, což je o 29,7% méně proti srovnatelnému období 2016.

Související články

Dodavatelé pro Auto roku 2017 v ČR
Dodavatelé pro Auto roku 2017 v ČR

Sdružení automobilového průmyslu představuje firmy, které v rámci ankety Auto roku 2017 v České republice získaly právo používat prestižní označení „Dodavatel pro Auto roku 2017 v České republice“. Po vyhlášení automobilu roku převzal viceprezident Sdružení automobilového průmyslu Pavel Juříček diplomy pro oceněné společnosti, které jsou členy AutoSAP. Díly českých firem přitom nenese jen vítězný vůz, […]

Autoprůmysl a vláda ČR zahájil strategickou spolupráci
Autoprůmysl a vláda ČR zahájil strategickou spolupráci

Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) představilo na odborném kolokviu v Mladé Boleslavi aktuální trendy v automobilovém průmyslu a jejich význam pro Českou republiku. AutoSAP, sdružující 144 firem a institucí automobilového průmyslu, přivítal tuto diskuzi a vnímá ji jako zahájení strategické spolupráce vlády ČR s automobilovým průmyslem a dalšími partnery s cílem přispět k budoucí konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice
Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice

Sdružení automobilového průmyslu – AutoSAP připravilo jednání profesních odborníků se členy vlády ČR o budoucnosti tuzemského automobilového průmyslu. Hlavními tématy bude příprava Česka na nástup takových výzev, jakými jsou e-mobilita, digitalizace, konektivita či autonomní řízení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!