Zpomalení růstu prodeje osobních automobilů v EU v květnu 2018

18. června 2018, 16:02

V květnu 2018 na území EU došlo po silném dubnu ke zpomalení růstu prodeje osobních automobilů. Registrace nových vozů však byla o 0,8 % vyšší než v květnu roku 2017, celkem činila 1.398.913 kusů.

Registrace osobních automobilů v EU
Registrace osobních automobilů v EU

Významné trhy EU zaznamenaly rozmanité výsledky, přičemž Španělsko (+ 7,2%) a Spojené království (+ 3,4%) zaznamenaly růst, zatímco Německo (-5,8%) a Itálie (-2,8%) pokles.

„Květnové registrace nových osobních aut na evropském trhu nijak nepřekvapily. Mírný růst je v souladu s trendem, který očekáváme pro letošní rok. Očekáváme, že za celý letošní rok evropský trh mírně poroste. Tempo růstu však bude znatelně pomalejší, než v loňském roce. Trhy vysílají stále silnější varovné signály, takže je možné, že již příští rok přinese na evropský trh určitou korekci.

V případě nepříznivého vývoje v největších evropských ekonomikách bychom se korekce mohli dočkat již v letošním roce. Největším otazníkem zůstává, do jakých rozměrů narostou ochranářská celní opatření, která mohou značně ovlivnit právě automobilový průmysl. A to nejen v podobě rostoucích nákladů na ocel a další suroviny, ale též nejistotou na trzích, která zpravidla vede ke snížení poptávky po autech a dalších výrobcích, jejichž nákup je možné odložit,“ zněl komentář Jana Linharta, Partnera KPMG Česká republika.

Od ledna do května 2018 poptávka po nových vozidlech v Evropské unii rostla, což bylo z velké části podpořeno výkonností nových členských států EU, kde se v tomto roce zvýšily registrace o 11,6 %.

Celkem bylo v EU během prvních pěti měsíců roku 2018 registrováno 6.879.885 nových osobních automobilů, což je o 2,4 % více než před rokem. Registrace automobilů se zvýšila ve Španělsku (+ 10,6%), ve Francii (+ 3,5%) a Německu (+ 2,6%), zatímco ve Spojeném království došlo k poklesu poptávky (-6,8%).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!