Jaké jsou nejspolehlivější značky automobilů?

5. října 2020, 10:19

Vozidlo, které se často porouchá, dělá majitele frustrovaným. Zpoždění, potíže a náklady na opravy mohou změnit život řidiče v noční můru. Jaké jsou nejspolehlivější značky automobilů?

Jak byla spolehlivost automobilu hodnocena?

Seznam je sestaven dle nejspolehlivějších značek automobilů pomocí výpovědního kritéria – poškození. Zjištění jsou založena na přehledech o historii vozidel společnosti carVertical.

Žebříčky ojetých automobilů, které uvidíte níže, jsou odvozeny z procenta poškozených vozů každé značky z celkového počtu analyzovaných vozů značky.

Seznamem nejspolehlivějších značek ojetých automobilů
Seznam nejspolehlivějších značek ojetých automobilů

KIA – 23,47 %

Slogan automobilky Kia „Moc překvapit“ rozhodně splnil účel. I když se každý rok vyrobí více než 1,4 milionu vozidel, zaujímá jihokorejská automobilka první místo, přičemž bylo poškozeno pouze 23,47 % ze všech analyzovaných modelů.

Nejspolehlivější značka automobilu však není bezchybná a její vozidla jsou náchylná k těmto jevům:

  • běžná porucha elektrického posilovače řízení
  • porucha parkovací brzdy
  • možné selhání DPF

Zaměření společnosti na spolehlivost by nemělo být žádným překvapením, modely Kia jsou vybaveny pokročilými bezpečnostními systémy, včetně zabránění přední kolizi, autonomního nouzového brzdění a řízení stability vozidla.

Hyundai – 26,36 %

Továrna společnosti Hyundai v Uslanu je největším automobilovým závodem v Asii a rozkládá se na neuvěřitelných 54 milionech čtverečních stop (zhruba 5 kilometrů čtverečních). Hyundai si zajistil druhé místo s poškozením u 26,36 % ze všech analyzovaných modelů.

Ojetá auta Hyundai však mohou narazit na běžné poruchy:

  • koroze zadního pomocného rámu
  • poruchy parkovací brzdy
  • křehká čelní skla

Proč tak dobré umístění v žebříčku spolehlivosti automobilu? Hyundai je jediná motorová společnost, která vyrábí vlastní ocel s velmi vysokou pevností. Automobilka také vyrábí Genesis, jeden z nejbezpečnějších automobilů na světě.

Volkswagen – 27,27 %

V němčině „Lidové auto“, Volkswagen vyrobil legendárního brouka, ikonu 20. století, jehož se prodalo více než 21,5 milionu kusů. Tento výrobce automobilů je na třetím místě mezi nejspolehlivějšími značkami automobilů podle společnosti carVertical a ze všech analyzovaných modelů vykazuje poškození ve 27,27 % případů.

Ačkoli jsou vozy Volkswagen robustní, tíhnou k poruchám, zejména:

  • selhání dvouhmotového setrvačníku
  • možnému selhávání manuální převodovky
  • problémů s modulem ABS / ESP

Volkswagen se snaží chránit cestující ve vozidle prostřednictvím řady bezpečnostních prvků, jako je adaptivní tempomat, brzdění před hrozícím nárazem a detekce mrtvého úhlu.

Nissan – 27,79 %

Společnost Nissan byla dlouhou dobu největším výrobcem elektrických vozidel na světě, než se objevila Tesla. Tento japonský výrobce automobilů vykazuje poškození ve 27,79 % ze všech analyzovaných modelů.

Ačkoliv jsou vozy Nissan odolné, mívají určité problémy:

  • poruchy diferenciálu
  • velmi častá strukturální koroze na středním příčníku podvozku
  • poruchy u výměníku tepla automatické převodovky

Společnost Nissan vždy kladla důraz na bezpečnost a vyvíjela inovativní technologie, jako je zónová konstrukce karoserie, bezpečnostní štít 360 a inteligentní mobilita.

Mazda – 29,89 %

Poté co začala podnikat ve výrobě korku, upravila japonská společnost první automobilový motor s Millerovým cyklem, motorem určeným pro lodě, elektrárny a lokomotivy. Mazda podle databáze carVertical utrpěla poškození ve 29,89 % ze všech analyzovaných modelů.

Nejčastěji jsou vozidla této značky náchylná k:

  • poruchy turba na motorech Skyactive D
  • poruchy těsnění vstřikovače paliva u vznětových motorů
  • velmi častá selhání čerpadla ABS

I přes vykázané hodnoty mají modely Mazdy několik působivých bezpečnostních prvků. Například Mazda i-Activesense zahrnuje pokročilé technologie, které rozpoznávají potenciální nebezpečí, odvracejí nehody a snižují závažnost kolizí.

Audi – 30,08 %

Latinsky „Poslouchej“, překlad příjmení zakladatele, Audi má pověst luxusu a výkonu, dokonce i jako ojetý vůz. Před akvizicí společností Volkswagen Group se Audi kdysi spojilo se třemi dalšími značkami a vytvořilo Auto Union GT. Čtyři kroužky v logu toto spojení symbolizují.

Audi uteklo 5. místo pouze o chlup, poškození se objevilo u 30,08  % všech analyzovaných modelů.

Vozidla tohoto výrobce automobilů vykazují tendenci k následujícím poruchám:

  • velké opotřebení spojky
  • poruchy posilovače řízení
  • poruchy manuální převodovky

Audi má dlouhou historii v oblasti bezpečnosti, když provedla svůj první nárazový test před více než 80 lety. V dnešní době přichází vozy německé automobilky vybaveny některými z nejmodernějších aktivních, pasivních a bezpečnostních systémů pro řidiče.

Ford – 32,18 %

Zakladatel automobilové společnosti Henry Ford formoval dnešní automobilový průmysl vynalezením revoluční „pohyblivé montážní linky“, která zkrátila dobu výroby automobilu ze 700 na neuvěřitelných 90 minut. Proto je zarážející, že se známý výrobce automobilů řadí tak nízko, ale data společnosti carVertical ukazují poškození ve 32,18 % ze všech analyzovaných modelů Ford.

Zdá se, že u modelů Ford mají tendenci objevovat se následující problémy:

  • selhání dvouhmotového setrvačníku
  • poruchy spojky, čerpadla posilovače řízení
  • selhání automatické převodovky CVT

Americká automobilka je již dlouho zaměřena na důležitost řidiče, cestujících a bezpečnost vozidla. Ukázkovým příkladem je bezpečnostní systém Ford Canopy, který v případě nehody na boční straně nebo při převrácení aktivuje stropní airbagy.

Mercedes-Benz – 32,36 %

Renomovaná německá automobilka představila v roce 1886 první automobil s benzínovým pohonem. Ať už jde o zcela nový nebo ojetý vůz, Mercedes-Benz je symbolem luxusu, podle CarVertical však bylo poškozeno neuvěřitelných 32,36 % ze všech analyzovaných Mercedes-Benz.

Navzdory své pozoruhodné kvalitě trpí vozy několika běžnými problémy:

  • světlomety mohou vpouštět vlhkost
  • poruchy těsnění vstřikovače paliva u vznětových motorů,
  • velmi časté selhání brzdového systému Sensotronic

Značka se sloganem „To nejlepší, nebo nic“ byla průkopníkem automobilového designu, technologií a inovací. Inženýři Mercedes-Benz představili několik bezpečnostních prvků, které jsou nyní v tomto odvětví běžné – od raných verzí ABS až po Pre-Safe.

Toyota – 33,79 %

Japonská automobilová společnost vyrábí více než 10 milionů vozidel ročně. Společnost také vyrábí Toyotu Corollu, nejprodávanější vůz na světě s více než 40 miliony prodaných kusů po celém světě. Šokující je, že bylo poškozeno 33,79 % ze všech analyzovaných modelů Toyota.

Zdá se, že se u vozidel Toyota objevuje několik běžných problémů:

  • poruchy snímače výšky zadního tlumiče
  • selhání klimatizace
  • náchylnost k silné korozi

Navzdory svému umístění začala největší japonská automobilka provádět nárazové testy od 60. let. Nedávno představila druhou generaci Toyota Safety Sense, sadu technologií aktivní bezpečnosti schopných detekovat chodce v noci a cyklisty během dne.

BMW – 33,87 %

Bavorská automobilka začínala jako výrobce leteckých motorů. Po skončení první světové války přešel na výrobu motorových vozidel a nyní je přední světovou společností v oblasti prémiových automobilů. Pouhých 0,09 % vyneslo BMW nejnižší hodnocení ve spolehlivosti automobilů namísto Toyoty. Bavorská motorová společnost měla poškození v 33,87 % ze všech analyzovaných modelů.

Nedostatky:

  • mohou selhat senzory kol ABS
  • různé elektrické poruchy
  • problémy se správným seřízením kol

BMW je v pořadí beznadějně poslední, což může být matoucí – částečně proto, že BMW je známé díky inovacím. Německá automobilka dokonce vyvinula program výzkumu bezpečnosti a nehod, který pomáhá navrhovat bezpečnější automobily. Někdy se bezpečnost neprojevuje ve spolehlivosti.

Kupují se spolehlivé ojetá auta nejvíce?

Nejprodávanější značky

Nejspolehlivější značky evidentně nejsou při koupi ojetého vozu žádané. Kromě Volkswagenu se mezi nejprodávanějšími značkami nikde nenachází 5 nejspolehlivějších značek automobilů.

Proč?

Nejvíce nakupovanými značkami je několik největších a nejstarších výrobců automobilů na světě. Funguje zde reklama, marketing a budování lákavého obrazu vozů.

Lidé si začínají vytvářet kladné vztahy s vozidly, které vidí ve filmech, v televizi či na internetu. Často se prodává značka, nikoli produkt.

Je trh ojetých vozů spolehlivý?

Stočený tachometr

Trh s ojetými vozy je pro potenciálního kupce minovým polem, a to zejména kvůli stáčení tachometrů.

Stočení tachometru, známé také jako „Clocking“ nebo podvod s tachometrem, je nezákonná taktika, kterou někteří prodejci používají k tomu, aby se zdálo, že vozidla mají nižší počet najetých kilometrů.

Jak můžete vyčíst z výše uvedeného grafu, nejvíce kupované značky trpí nejvíce stočenými tachometry u ojetých vozů BMW, což je více než polovina případů.

Podvod s tachometry umožňuje prodejci neprávem požadovat vyšší cenu, což znamená, že potencionálně podvedení kupující si připlácí extra peníze za auto ve špatném stavu.

Navíc by mohli čelit pokutě v řádu tisíců dolarů za další opravy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!