Poznej tajemství senzorů v autě

3. května 2010, 0:00

Čidla u moderních brzdových systémů jako je SBD, ASR, EDS, ESP jsou navržena tak, aby poskytovala informace o počtu otáček kola příslušný ovladačům. Čím přesnější jsou informace, které poskytují tyto systémy, tím lepší a více komfortnější brzdový systém.

Pasivní snímače (induktivní)
V prvních letech fungování systému ABS stačilo, když snímače předávaly informace při rychlosti okolo 7 km/h. Po rozšíření ABS o další funkce jako ASR, EDS a ESP se stalo nezbytnou nutností navrhnout takové systémy senzorů, které budou moci při nízkých rychlostech přenášet plnohodnotný signál. Pasivní snímače byly zdokonaleny na tolik, že již při rychlosti od 3 km/h předávají potřebné informace, ale to je již hranice jejich možností.

Aktivní snímače (magneticko-rezistentní)
Nová generace aktivních senzorů je schopna diagnostikovat údaje od rychlosti 0 km/h.

Malý rozdíl
Pokud budeme porovnávat oba systémy senzorů je patrné, že dosavadní pasivní snímače vytvářejí signál ve tvaru sinusoidy. Tento signál ABS je přetvářen na tetragonální, neboť jen takové signály umožní provést potřebné výpočty. To znamená, že aktivní snímač vysílá na výstupu tetragonální signál, který bezprostředně využívá systém ABS pro potřebné výpočty. Hodnota signálu senzoru vzhledem k rychlosti kola a rychlost vozidla zůstává nezměněna.

Struktura a funkce pasivního snímače
Indukční snímač se skládá z magnetických destiček obtočené cívkou. Oba konce cívek jsou spojeny s řadičem ABS. Ozubený kroužek ABS je umístěn na náboji nebo poloose. Při obrátce kola, linie magnetického pole senzoru kola „přetíná“ ozubený kroužek ABS, přičemž senzor kola indikuje napětí ve tvaru sinusoidy.

Struktura a funkce aktivního snímače
Magneticko-rezistorové čidlo se skládá z:
• čtyřech rezistorů, měnících se magneticky,
• zdroje napětí,
• komparátoru (elektrické zesilovače).

Zásada měření pomocí čtyř rezistorů je známa ve fyzice jako most Wheatston. Aby tento systém čidel mohl efektivně fungovat je potřebný snímací kroužek. Ozubený kroužek během jízdy zastíní dva z rezistorů a vytváří přechodový most a sinusoidový signál. Elektronika odečítá a komparátor převádí sinusoidový signál na tetragonální. Tento signál využívá ABS pro další výpočty.

Čidlo ve vozidle se snímacím kroužkem: skládá se z čidla a malého odporového magnetu. Snímací kroužek: je charakteristické střídavou polaritou. Nemagnetická vrstva je chráněna gumovým povrchem. Může být také součástí náboje.

Jak, můžete zkontrolovat čidel systémů

1. 1. Pasivní snímače
Metody kontroly těchto snímačů jsou známy a používány léta. Kontrolujeme:
• odporové čidlo
• napětí čidla při otáčce kola za sekundu
• spojující kabely
• přechod
• napětí plus nebo kostra (mínus)

Ozubený kroužek ABS z hlediska:
• poškození
• zda nechybí některý ze zubů

2. 2. Aktivní snímače
Tyto snímače nelze měřit stejným způsobem jako pasivní snímače, pro jejich kontrolu je potřeba napětí.
Vyžadovaný je Tester ATE, katalogové číslo 03.9301-0110.4 / 760132

 

Spolehlivá diagnostika
Pro hledání chyb v moderních brzdových systémech odborníci kromě diagnostických přístrojů potřebují, konkrétní přístroje pro nezávislé analýzy systémů snímačů. To splňuje nový tester AST ATE firmy Continental Teves. Umožňuje rychlé a bezpečné testování aktivních a pasivních snímačů otáček kola. V aktivních systémech snímačů může být provedena kontrola bez demontáže. Pomocí rozšířeného souboru kabelů ATE AST lze také měřit další čidla ESP firmy ATE, jako je senzor tlakového čidla nebo senzory zrychlení (podélné a příčné). Pokud známe napájecí napětí, výstupní signál a pořadí a přiřazení kolíků v konektoru, je možná analýza dalších senzorů vozidla. Díky testeru AST ATE časově náročná a drahá diagnostik čidla a dalších komponentů patří již minulosti.

Optimální systém obsluhy
ATE AST čidlo tester je vybaven velkým dobře čitelným podsvícením. Přístroj je napájen z palubovky vozidla. Obsluha ATE AST Tester je zcela intuitivní. Menu je navrženo tak, aby uživatel postupoval v diagnostice krok za krokem. Není nutné dlouhodobě studovat obsáhlé manuály.

Automatické senzory
Během diagnostiky přístroj automaticky rozpozná, zda se jedná o pasivní nebo aktivní čidlo, první nebo druhé generace. Další testování závisí na typu rozpoznaného senzoru.

Investice také do budoucna
Díky flash paměti testeru čidel ATE AST, kdykoli můžete aktualizovat pomocí PC konektoru. To vám umožňuje provádět aktuální změny. Tento tester je trvalou investicí, pomocí které lze rychle a ekonomicky detekovat chyby snímače otáček kol a systém ESP.

Materiály připravené firmou ATE.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!