Správná montáž brzdových kotoučů

27. srpna 2010, 0:00

Problém: házení brzdových kotoučů Aby brzdové kotouče fungovaly správně a nedošlo k jejich předčasnému opotřebení, je nutné dodržovat přesná pravidla při jejich montáži. Vady na vnějších dílech vozidla často vedou k nerovnoměrnému opotřebení brzdových kotoučů, které mohou způsobit vibrace v řízení. Přinášíme Vám 8 tipů, aby brzdy fungovaly správně a nedošlo k házení kotoučů.

1. Kola / pneumatiky

Kola by měla být dokonale vyvážená a ráfky nepoškozené. Montáž kol by měla být provedena v souladu s předepsaným postupem a správným utahovacím momentem.

2. Brzdový třmen

Musí být v dobrém stavu, těsnící gumičky nesmí být poškozené a pístky se musí volně pohybovat. Důležitá je také správná funkce upevňovacích a vodících dílů tak, aby se brzdové destičky v třmenu volně pohybovaly.

3. Brzdové destičky

Používejte pouze výrobky splňující požadavky výrobce, určete přesně správný typ a prvních 200 km se vyvarujte prudkému brzdění, aby se zabránilo přetížení brzdových destiček.

4. Brzdové kotouče

Výměna by měla být provedena pouze osově, od jednoho výrobce. K odstranění koroze a nečistot na dosedací ploše použijte speciální přípravek, aby vše bylo čisté a nepoškozené. V případě větraných kotoučů by měla být věnována pozornost směru rotace a vyvážení kotoučů(neodstraňovat vyvažovací materiál!). Měly by se vycentrovat a utáhnout doporučeným utahovacím momentem ve správném pořadí.

Doporučení výrobce je utahovat do kříže, nicméně v praxi je to často dvoustupňově ve směru hodinových ručiček. Spolu s brzdovými kotouči by se měly namontovat také nové brzdové destičky. V případě problematických vozidel, zkontrolujte ve vzdálenosti 10 mm od okraje kotouče jeho házivost (pokud je to možné).

5. Náboj kola

Je třeba důkladně vyčistit místo montáže, které musí být kovově čisté. Na dosedací ploše nemůžou být stopy rzi ani nečistot a také nepoužívejte žádné pasty (např. měděnou pastu). Místo uchycení nesmí být pokřivené ani jinak poškozené.

VAROVÁNÍ! Zkřivení náboje vede k dvojnásobně většímu házení kotoučů.

Při montáži kotoučů byste měli vždy dodržovat utahovací momenty a správné pořadí (do kříže). Případně zkontrolovat stav silentbloků a stabilizačních tyčí. Také tlumiče musí být v pořádku a parametry nastavení přední nápravy musí splňovat požadavky výrobce vozidla.

6. Zavěšení kola

Zkontrolujte prosím silentbloky, případně vyměňte poškozené nebo vybité za nové. Dále se podívejte na stav uložení stabilizátoru. Také tlumiče musí být v pořádku, bez poškození a parametry nastavení přední nápravy musí splňovat požadavky výrobce vozidla.

7. Ložiska kol

Zkontrolujte opotřebení ložisek a jejich případné poškození.

8. Elementy zavěšení

Je potřeba zkontrolovat opotřebení poloos a čepů. Ujistěte se, že tlumiče i veškerá uložení systému zavěšení a řízení jsou v pořádku.

Na základě materiálů ATE

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!